Eelmisel nädalal otsustas valitsuskabinet anda MKM-ile ning rahandusministeeriumile ülesande analüüsida elektrihinna alandamise võimalusi energiamahukatele ettevõtetele. Suurtootjatele madalama elektrihinna sisseviimisega soovib valitsus taastada tükikese viimastel aastatel palgakasvu tõttu kiirelt kadunud konkurentsivõimest. Soodustusi tehakse täna sektorile, mida paar kuud tagasi suuremate koondamiste alguses hinnati kui madala lisandväärtusega tööstust, mis peabki Eestist tasapisi lahkuma. See otsus täiendab juba tehtud Ida-Viru töökohtade päästmise otsuseid - põlevkiviettevõtete keskkonnatasudest ja kaevandamistasudest ajutine vabastamine ja Euroopa Globaliseerumisfondist rahastatav rohkem kui 6 kuud töötu olnud inimeste värbamise toetusskeem.

See ei ole Eesti valitsuse poolt sihipärane majanduse konkurentsivõime tõstmine, vaid kriisihaldus. Miks selleni on nüüd jõutud:

*Eelmisel nädalal statistikaameti poolt avaldatud 1.1 protsendiline 2015. aasta majanduskasvu number (neljanda kvartali kasv vaid 0.7%) ja jaanuari üle 10% ekspordi mahu langus näitavad, et meie majandus kidub. Euroopa Liidus oleme seni oma 2015. aasta kasvunumbri avaldanud riikidest tagantpoolt neljandal kohal.

*Koalitsiooniläbirääkimistel otsiti peamiselt katteallikaid valimislubadustele ja majanduse konkurentsivõime polnud arutelude peamine fookus. poliitika.guru viitab ka blogis varasemalt ilmunud koalitsioonilepingu analüüsile, et lepingul puudub majanduspoliitiline ambitsioon. Plaane, mida asuda ellu viima, hetkel pole.
*Kõik siiski tajuvad, et konkurentsivõimega on vaja tegeleda. Kuid ühiselt pole kokku lepitud, mis suunas konkurentsivõime tõstmisel minna ning teemale pole ka jõulist vedajat. On küll loodud rida töögruppe, kuid tulemuseks on vaid fragmenteeritud algatused, millega ministrid teevad ettepanekuid selles osas, mida teised ministrid peaksid tegema (vt Reinsalu töögrupi raport Konkurentsivõime 2.0) . Need ettepanekud ei sobitu hästi tänasesse koalitsioonilepingu elluviimisest lähtuvasse valitsuse juhtimise protsessi ja sumbuvad suure tõenäosusega igapäevakemplustesse.
poliitika.guru arvamusblogi pakub värskeid arvamusi ja analüüse Eesti sise- ja välispoliitikast ning toimetusse kuuluvad Keit Kasemets, Tõnis Leht, Andreas Kaju, Erik Moora ja Juhan Lepassaar.