Inkassofirma Lindorff Eesti juht Ando Noormets ütles, et 1. oktoobrist 2015 saavad nad uue võlaõigusseaduse jõustudes küsida võlgu sisse nõudes oluliselt vähem tasu. Küll aga võiks ka uue seaduse järgi viieeurose võla puhul sissenõudmiskuludeks kirjutada kuni 30 eurot, nii  et 5 eurost saab 35 eurot.

Ando Noormets kinnitas aga, et Kliinikum ja Lindorff on kokku leppinud, et nendevahelise lepingu puhul seda võimalust ei rakendata ning sissenõudmistasuks ei küsita võlast suuremat summat (ehk 5 eurose võla puhul tuleb inkasso kaudu tagasi maksta kuni 10 eurot, mitte rohkem). "Oleme tasumäärad läbi arutanud koos Kliinikumiga, et järgida maksimaalselt õiglase hinnastuse põhimõtteid."

Tänane Ärileht kirjutab, kuidas suurhaiglate patsiendid jäävad võlgu pisisummasid alustades visiidi- ja voodipäevatasudest, kuni kallimate teenusteni nagu hambaravi.

„Tegelikult on meie jaoks väikeste nõuete menetlemine oluliselt kallim ja see pole mingi teenimise koht. Samuti ei võta me põhivõlasummast midagi endale, laekumise korral läheb kõik haiglale tagasi," selgitas Noormets. „Võlgu jäämine ei saa olla ühiskonna poolt aktsepteeritud elustiil. On ootuspärane, et iga asutus tegeleb oma tasumata nõuetega."

Oktoobrist kehtima hakkav võlaõigusseaduse muudatus näeb ette, et kuni 500 euro sissenõudmisel võib küsida kulude hüvitist kuni 30 eurot. Kuni 1000 euro puhul võib juurde nõuda 40 eurot ja üle 1000-euro puhul kuni 50 eurot. Seadust muudeti küll kiirlaenufirmade ohjamise tuules, kuid see puudutab ka kõiki ülejäänud võlgadega tegelevaid asutusi.

"Võlgu jäämisel on erinevad põhjendused - töötuks jäämine, unustamine, pahatahtlikkus. Kindlasti on siin oma osa ka madalatel sissetulekutel ja üle oma võimete elamisel. Talve ja kütteperioodi möödumisega, kus eluasemega seotud kulud on tavapärasest kõrgemad, loodan, et ka võlgnikel tekib enam võimalusi oma kohustused tasuda," selgitas Noormets.