Eesti Energia on rahandusministeeriumi haldusalas ning rahandusminister on omaniku, riigi esindaja ehk ettevõtte üldkoosolek. Rahandusminister Sven Sester eile Eesti Päevalehe küsimustele ei vastanud, rahandusministeeriumist saadeti hoopis riigivara osakonna juhi kommentaar.

Eesti Päevaleht kirjutas eile, et Eesti Energia nõukogu advokaadibüroolt Varul tellitud õlitehase Enefit280 ehitust hõlmav analüüs näitab, et õlitehas osutus plaanitust märkimisväärselt kallimaks, sest selle hinda valetati algselt teadlikult väiksemaks, ei informeeritud nõukogu piisavalt eesseisvatest riskidest uue tehnoloogia kasutuselevõtmisega ning õlitehast ehitamisel sõlmiti ehitaja Outoteciga leping, milles Eesti Energia kandis enamus kohustusi. Samas pole juhatuselt eesotsas selle toonase esimehe Sandor Liivega võimalik tekitatud kahju välja nõuda, sest kõik teod on seaduste järgi aegunud.

Ratas möönis pressikonverentsil, et lehe tõstatud küsimus on oluline ning riigiettevõtete juhtimine peab olema läbipaistev ning kõrge professionaalsusega.
Selle tagamiseks on Ratase sõnul ellu kutsutud nimetamiskomitee, mis peaks tagama, et riigiettevõtteid juhivad professionaalid ning nõukogu poolne juhtimine on selge ja läbipaistev.

Valitsus kinnitas nimtamiskomitee moodustamise 19.jaanuaril. Komitee tööd juhib Erkki Raasuke. Sellesse kuuluvad veel kaks kantslerit, üks rqahandus- ja teine sellest ministeeriumist, mille haldusalas ettevõte on ning Gunnar Okk, Sven Pertens ja David James O’Brock-Kaljuvee.