Läinud reedel avalikustas konkurentsiamet, et ärimees Margus Linnamäe plaan osta senistele Apollo kinodele lisaks ka teise kinoketi, Forum Cinemase Eesti ärid, luhtus, sest ameti hinnangul oleks tekkinud turule monopol. Nüüd peab Linnamäe firma MM Grupp ootama Läti ja Leedu konkurentsiameti otsuseid, sest Lätis üht kino ja Leedus viit kino opereeriv Forum Cinemas müüb oma ärid kogu Baltikumis.

Nagu Forum Cinemase Eesti tegevjuht Kristjan Kongo läinud nädalal Ärilehele lubas, saigi täna teatavaks äri uus omanik, kes nüüd Linnamäelt omanikustaatuse üle võtaks.

Uueks omanikuks hakkab Kongo ise, kes ostab kinoketi oma äsjaloodud ettevõtte Cinerock kaudu.

Kristjan Kongo rääkis Ärilehele, et kuivõrd praegu kuulub firma ikkagi sajaprotsendiliselt Linnamäe ettevõttele MM Grupp, siis alustuseks tuleb tal osta ära 51% ettevõttest ehk see osa, mille pärast üldse konkurentsiameti luba vaja oli. Seejärel on tal aega 15 kuud, et osta ära ülejäänud 49%.

Kongo, kes on Forum Cinemast juhtinud alates 2012. aastast, ütles, et ise äri äraostmise mõte on tal peast läbi käinud aastate jooksul korduvalt, sest kinokett on omanikke vahetanud selle aja jooksul 4-5 korda. "Aga alati on äri siis tervikuna müügis olnud ja summad ja ampsud on liiga suured olnud. Nüüd kui Baltikumi ärid kolme ossa jagunesid, hakkas mõte taas mõlkuma."

Kongo tunnistas, et viimane ja lõplik otsus ise mängu astuda tuligi alles paar nädalat tagasi, veebruari algul, sest kõhklus ikka oli, et MM Grupp konkurentsiametilt koondumiseks luba ei saa. Koondumisega oleks tekkinud pea 75% kinoturust hõlmav kinokett, mis oleks tekitanud sisuliselt monopoli ja seda amet ei lubanudki.

Tehingu summat Kongo välja ütlema ei soostunud. Küll aga võib arvata, et kui kogu Baltikumi äride tehingu puhul avalikustati selle hinnaks 65 miljonit eurot ja kõige suurema osa sellest moodustab Leedu osa, siis Eesti äri võib kogusummast moodustada paarteist miljonit eurot. Kongo seda spekulatsiooni ei kinnitanud ega lükanud ümber.

Kust aga leiab värske kinoketi omanik need miljonid, et alustuseks osta välja 51% ja hiljem ülejäänu?

Kas tegu ei või olla ikkagi Margus Linnamäega kokkumänguga ja Kongo on lihtsalt tehingus nö "suitsukate"?

Kongo vastab nende küsimuste peale eitavalt - mingi suitsukate ta ei ole, temast saab täieõiguslik omanik, kelle kanda on nii äririskid kui kontroll. Küll aga tunnistab ta, et sellist rahasummat tal äri väljaostmiseks tagataskust võtta pole, niisamuti puuduvad tal kokkulepped võimalike investoritega.

"Mul on nüüd piisavalt aega summat kokku ajada. Keegi ei eelda mult neid miljoneid praegu ja mul on vaja nüüd võimalikele investoritele näidata, et kinoäri on siiski perspektiivikas. Selleks on muidugi vaja, et turg hakkaks koroonaviiruse tekitatud kahjudest taastuma. Täna investoritega hakata kinoäri ostmisest rääkima... siis pigem ehk arvatakse, et elan pea pilvedes," muheles Kongo. "Niisiis pole mul täna ühtegi konkreetset kokkulepet, aga mul on mõtteid, et kuhu ja millises järjekorras pöörduda."

Kinoäri taastumise osas on Kongo siiski - ja arvestades tänast ostuotsust ilmselgelt - optimistlik. "Nüüd kui viiruse ajal on enamus filmimaju enda voogedastusplatvormi teinud ja Netflixi jms populaarsus aina kasvab, spekuleeritakse ikka ja jälle, et mis kinoärist üldse saab - ühed ütlevad ei juhtu midagi, teine kuulutab surma. Mul pole hetkel käegakatsutavat argumenti tuua, et miks see äri peaks jätkuma nii nagu enne. Eks küsimus on, mis tasemele ta tõuseb," arutles Kongo.

Postimehele ütles MM Grupi juhatuse liige Kristel Volver, et Forumi müümine on sundkäik, mis tulenes Eesti konkurentsiameti vastuseisust tehingule. "Seetõttu müüb MM Grupp oma osaluse Forum Cinemase Eesti ärides Forumi tegevjuhi Kristjan Kongo asutatud Cinerock OÜ-le. Küll aga jääb jõusse Forum Cinemase Läti ja Leedu äride ost," selgitas Volver.