Kes viimastel nädalatel vanasadamasse on sattunud, see on tõenäoliselt näinud, et päris tühjalt Porto Franco kinnisvaraarendus, mis sattus aasta alguses suure korruptsiooniskandaali keskmesse, ei seisa, seal käivad jätkuvalt ehitustööd. Tänagi oli kuumale ilmale vaatamata kuulda ehitusel kopsimist ning näha ehitusmehi.

Kuigi Porto Franco juht Rauno Teder väga palju arendusel toimuva kohta selgitusi jagada ei taha – põhjendades, et jagab peagi avalikkusele põhjalikumaid selgitusi selle kohta –, kinnitas ta siiski, et ehitustegevus jätkuvalt käib ning potentsiaalsed üürnikud on teretulnud oludega tutvuma. „Praegu käivad viimased betoonitööd ja peale jaanipäeva lähevad edasi fassaaditööd,” märkis ta.

Seda, kui palju ehitajaid praegu Porto Franco arenduse peal on, Teder öelda ei osanud. „Ma ise igapäevaselt platsi peal ei ole,” põhjendas ta. Ka ei soostunud ta avaldama seda, mis raha eest praegu käimasolevaid töid tehakse. „Selle osa ma jätaks teise loosse,” sõnas ta.

Eile käis Porto Franco juht skandaalse kinnisvaraarenduse kohta esmakordselt avalikult selgitusi jagamas riigikogu riigieelarve kontrolli erikomisjonis, kus arutati riiklikult oluliste projektide kriisilaenude menetlust Kredexis.

Teatavasti otsustati eelmisel aastal ka Porto Francole kui riiklikult olulisele projektile anda laenu 40 miljonit eurot. Tänaseks on aga kinnisvaraarendusele välja makstud sellest umbes pool ning väljamaksed peatatud. Porto Francole Kredex väljamakseid rohkem ei tee, vaid soovib hoopis laenulepingust välja saada – kinnisvaraarendus peaks leidma endale uue finantspartneri.

Ärileht kirjutas juba märtsis sellest, et Kredex ei ole seniajani põhjendanud, miks nad lepingust väljuda soovivad. Tänaseks pole olukord muutunud ehk Porto Franco tegeleb endiselt uute laenuandjate-investorite otsimisega.

Reformierakondlasest erikomisjoni liikme Annely Akkermanni eilse küsimuse peale, et miks Porto Franco siiski KredExi asemel kommertspankade poole ei pöördunud, vastas Teder, et kommertspangad polnud huvitatud niivõrd suurte laenude andmisest, sest nad ei suutnud majanduse käekäiku ette ennustada.