Ukraina suursaadik Türgis Vasyl Bodnar kinnitas, et kaubalaev Žibek Žolõ peeti Türgi tolli poolt kinni. Ukraina on süüdistanud Venemaad vilja varastamises aladelt, mille Vene väed on vallutanud. Kreml on seda varem eitanud.

Ukraina välisministeeriumi ametnik sõnas, et Žibek Žolõ laadis Venemaa okupeeritud sadamast Berdjanskist Lõuna-Ukrainas peale umbes 4500 tonni teravilja.

Türgi telekanali A Haberi järgi ei ole Türgi transpordiministeerium laeva sadamasse lubanud. Kui luba saadakse, lossitakse last Karasu sadamas, vastasel juhul peab laev piirkonnast lahkuma. Telekanali andmetel oli teravilja sihtkoht Kesk-Türgis asuv Konya linn. Sadamas seisavad juba veokid, mis on kaubale järele tulnud.

Kellele kuulub last?

Lasti omandiküsimust arutavad Türgi transpordi-, justiits- ja välisministeerium Venemaa, ÜRO ja teiste riikidega. Seni pole selle kohta ametlikku teadet veel tulnud.

Erinevatel andmetel oli teravilja müügileping sõlmitud Eesti ettevõtte Mangelbert OÜ ja Türgi poole vahel ning müüja, kes on Euroopas registreeritud ettevõte, kinnitas tehingu seaduslikkuse. Mangelbert OÜ ei ole veel Delfi telefonikõnedele ja kirjalikele küsimustele vastanud.

Žibek Žolõ omanik on Kasahstani raudtee-ettevõtte (KTZ) tütarfirma, kuid see on liisitud Peterburis asuvale ettevõttele Green Line LLC, kes on omakorda sõlminud pikaajalise lepingu Mangelbert OÜga, et transportida vilja Ukrainast Türki. KTZi sõnul on mõlemad ettevõtted teatanud, et neile ei kehti ei USA, ELi ega teiste ühenduste sanktsioonid.

Green Line LLC kohta leiab vähe teavet. See asutati 2009. aastal ja peakontor asub Peterburis.

Mangelbert OÜ asutati 1999. aastal ja selle peakontor asub Tallinnas, kohe reisisadama kõrval. Mangelbert OÜ tegevusala on teravilja, töötlemata tubaka, seemnete ja loomasööda hulgimüük. Ettevõtte käive kasvas eelmisel aastal ligi kolm korda ja oli 20 miljonit eurot, millest pool tuli vilja vedamisest Türki.

Mangelbert OÜ omanik on Sergei Puhno. Eesti Ekspress kirjutas 2015. aastal, et Puhno oli Eestis esimene, kes ostis riigilt 1994. aastal maad. Toona oli ta Kambjas talunik ja seotud kütuseettevõttega LMRA. Suurema osa aastast veetvat Puhno Peterburis.

Loe Sergei Puhno ettevõtmiste ja ettevõtete kohta pikemalt SIIT.

Ka Venemaal tegutseb ettevõte nimega Mangelbert, mille tegevuskoht on olnud Peterburis. Ettevõte tegutses aastatel 2007–2013. 2013. aastal lõpetas tegevuse ka Eestis tegutsenud ettevõte nimega Mangelbert Agro, mille vähemalt üks juhatuse liige kattus praeguse Mangelbert OÜga.

KTZ sõnul on Mangelbert OÜ esindaja neile öelnud, et teravili võeti Ukrainast peale Ukraina palvel ja nõusolekul.

Venemaa välisminister Sergei Lavrov ütles, et selle teemaga tuleb kindlasti tegeleda, kuid sisuliselt on tegu Eesti ja Türgi vahelise asjaga.

Loe Eesti välisministeeriumi seisukohta SIIT.

Eesti prokuratuur: liiga vähe infot

Prokuratuuri avalike suhete osakonna nõunik Kairi Küngas ütles Delfile, et prokuratuur on sellest juhtumist teadlik, aga neile pole laekunud teavet selle kohta, kas Ukrainas, Türgis või mõnes teises riigis on alustatud ka kriminaalmenetlust. Samuti on hetkel segane, kas ja mil määral on Mangelbert OÜ asjaga seotud.

„Prokuratuur ei saa sündmustikule anda nii napi info pinnalt hinnangut Eesti karistusõiguse vaatepunktist. Samuti puudub teave, kas ja mil viisil nimetatud sündmustiku käigus toetatakse agressiooni, st Venemaa Föderatsiooni relvajõudude tegevust,“ sõnas ta.