USA väljaande CNBC uuringu kohaselt vaatavad miljonäridest investorid 2023. aastat pessimistlikult. Järgmisel aastal oodatakse protsentides kahekohalist aktsiate langust, mis on kõige pessimistlikum väljavaade alates 2008. aastast.

56% vastanuid arvab, et S&P 500 langeb tuleval aastal 10%. Ligi kolmandik ennustab indeksile üle 15% langust. Kui küsiti, milline on suurim risk nende isiklikule varandusele järgmise aasta jooksul, ütles suurem osa vastanuid, et aktsiaturg.

Ent Bloombergi küsitluse järgi prognoosivad maailma suurimad investorid järgmiseks aastaks turule mõningast kergendust, mistõttu tõusevad aktsiad umbes kümnendiku võrra. 71% nendest ennustas, et aktsiaturud tõusevad järgmisel aastal, ja 19%, et langevad. Ülejäänud jäid ennustustes neutraalseks. Nende ennustustes, kes prognoosisid tõusu, oli keskmiseks tootluseks märgitud 10%.

Optimismi pakub asjaolu, et USA-s on tekkinud lootuskiir, et inflatsiooni tipp on nüüdseks möödas ja peagi hakkab Föderaalreserv oma karmi tooni muutma. Peamiste muredena toodi esile seda, et hoolimata hinnatõusu haripunkti möödumisest jääb inflatsioon siiski suureks ja võib koita sügav majanduslangus.

Pessimistlikem alates finantskriisist

Viimati olid rikkad investorid nii süngelt meelestatud finantskriisi ja suure majanduslanguse ajal üle kümne aasta tagasi, märgib CNBC. „See on kõige pessimistlikem näitaja, mida me oleme näinud pärast 2008. ja 2009. aasta finantskriisi,“ ütles Spectrem Groupi president George Walper, kes korraldas uuringut koos CNBC-ga.

Walperi sõnul on investorid mures nii inflatsiooni, tõusvate intressimäärade kui ka võimaliku majanduslanguse pärast. Kuigi S&P 500 aktsiaindeks on tänavu langenud ligi 18%, ennustavad jõukad investorid uuel aastal languste jätkumist.

Turgudele võib see tähendada survet, sest miljonäridest investoritele kuulub üle 85% individuaalselt hoitavaid aktsiaid. Üle kolmandiku miljonäre arvab, et nende üldine investeerimistulu (mis hõlmab peale aktsiate ka võlakirju ja muid varaklasse) on järgmisel aastal kehv. Enamik ootab alla 4% tootlust, mis on väike, kui arvestada, et lühiajaliste riigivõlakirjade tootlus on praegu üle 4%.

Paljud miljonärid kavatsevad enda sõnul vähemalt lähitulevikus turgudelt kõrvale jääda ja raha kontol hoida. Peaaegu pooltel (46%) rikastel investoritel on portfellis rohkem sularaha kui eelmisel aastal, 17%-l on sularaha enda sõnul palju rohkem.

Miljonärid näevad ka majanduse tulevikku süngena. 60% arvab, et majandus on 2023. aasta lõpuks nõrgem või palju nõrgem.

Nooremad on positiivsemad

Suur lõhe on aga nooremate ja vanemate miljonäride vahel. 81% 30–40-aastaseid prognoosivad, et nende varad on järgmise aasta lõpus suuremad, ja peaaegu pooled arvavad, et nende vara suureneb 10% või rohkem. Üle poole neist ootab, et S&P 500 kerkib järgmisel aastal 10% või rohkem.

Walper põhjendab seda asjaoluga, et Y-põlvkond on üles kasvanud madalate intressimäärade ja kasvavate varahindade maailmas, kus turulangusele on tavaliselt järgnenud kiire taastumine. Vanemad generatsioonid mäletavad tema sõnul aga suure inflatsiooni ja tõusvate intressimääradega aega 1970-ndatel ja 1980-ndate alguses, kui S&P ligi kümnendi jooksul kogu aeg langes.

„Y-põlvkonna miljonärid ei ole kunagi elanud tõelises inflatsioonilises keskkonnas,“ ütles Walper. „Nad on kogu oma ärielu jooksul näinud, kuidas Föderaalreserv juhib intressimäärasid. Nad ei ole kunagi näinud nii agressiivseid intressimäärade tõstmisi.“

CNBC miljonäride uuring tehti novembris. Uuringusse kaasati kokku 761 vastajat, kes olid oma leibkonna finantsotsuste tegijad. Uuringut korraldatakse kaks korda aastas: kevadel ja sügisel.