Poliitikud tõdesid, et pangad peaksid ühiskonda senisest enam panustama ja kui Leedus temaatikaga korralikult tegeletud, siis Eestis on sellest seni mööda vaadatud.

Esialgses Eesti Panga päevakorras teema ei olnud, kuid asutuse pressiesindaja Viljar Rääski sõnul saavad nõukogu liikmed istungi päevakorda alati täiendada.

Keskerakondlane Jaanus Karilaid leiab, et Euribori tõus on andnud pankadele hõlptulu, kuid see on täna koormamas Eesti inimesi ning ta on arvamusel, et pangad peaksid olema kriisiolukorras paindlikumad ja käituma vastutulelikult nagu tehakse oma emafirma asukohamaal. Karilaid lisab, et võiks kaaluda ka Konkurentsiameti rolli tugevdamist.

Keskerakondlasest riigikogu liige Taavi Aas teatas esmaspäeva õhtul pressiteates, et kutsub üles tõstma pankade kasumimaksu ning pakkuma Eesti elanikele riiklikke võlakirju, mis survestaks panku tõstma hoiuseintresse.

Aasa sõnul tuleb kasum valdavalt Eesti inimeste ja ettevõtete taskust ning suur osa sellest viiakse erinevate skeemide läbi riigist maksuvabalt välja. Ta tõi välja, et prognoosi kohaselt võib pankade kasum tänavu kolmekordistuda ning riik peab sekkuma. Välismaiste pankade kasumit maksustatakse 14%-lise määraga, kuid Aas näeb, et täna on seda selgelt vähe.

Aas pakub maksu suuruseks 20%, mis tooks riigikassasse täiendavalt 150 miljonit eurot, mille eest saaks ehitada 30 kilomeetrit neljarajalisi maanteid või tõsta erakorraliselt pensione.

Eile kirjutas Ärileht pankade mullustest rekordilistest kasuminumbritest. Swedbank suurendas oma kasumit võrreldes mullusega 25%, SEB 16,6%, Luminor kogu Baltikumi üleselt 67%, Coop 51% ning LHV 26% .