Delfi kajastas oktoobris, et rahandusminister Annely Akkermannil on kaks põhilist ettevõtet Luited OÜ ning Eystra Yachts. Ministritooli vastu võttes aga olid firmadel esitamata viimase kahe aasta majandusaasta aruanded.

Samuti on minister seotud ka osaühinguga Kihnu Põllumajandus, kuid ka sellel oli alates 2020. aastast aruanded esitamata.

Pärast ministriks saamist taandas Akkermann end kõigi ettevõtete juhtimisest, sest seaduse kohaselt ei saa kuuluda ametisolev minister kuuluda äriühingute juhtorganite hulka.

Põhjendus on sama

Akkermann põhjendas sügisel, et aruannete puudumise taga on aja vähesus riigikogulase töö kõrvalt. Luited OÜ ning Eystra Yachtsi tegevus olevat juba alates riigikogus töö alustamisest sisuliselt seisnud ja Kihnu Põllumajanduse kohta teatas Akkermann oktoobris, et firmal oli oluline ametikoht täitmata ning maadega seotud lepingud korrastamata. Minister kinnitas, et aruanded teeb korda poeg ja seda jõuludeks.

Tänaseks ei ole aga Akkermann antud lubadust jätkuvalt täitnud ning kuigi minister möönab, et olukord on vastuvõetamatu, tõdeb ta, et jätkuvalt on probleemiks ajapuudus, kirjutab Äripäev. Uue tähtajana teatas ta, et aruanded lähevad üles kuu jooksul ning tegemata on vaid Äriregistrisse ülespanek.

Viimaste aastate käekäik on teadmata

Akkermann on 2011. aastal asutatud kolimisteenuse pakkumisega tegeleva ettevõtte Luited OÜ omanik. Viimati, 2019. aastal oli firma 11 000 euroga kahjumis. Teenuste eest teenis firma viimane kord raha 2018. aastal summas 135 eurot. Viimased kaks aastat pole firma tegevusest jälgegi.

Rahandusministrile kuulub ka 2017. aastal asutatud väikelaevade hooldus- ja remonditeenustega tegelev osaühing Eystra Yachts. Ettevõttel on olnud küllalt traagiline saatus, 2018. aastal jaanuaris ja veebruaris lahkusid Akkermanni sõnutsi elavate hulgast kaks ettevõtte jaoks olulist inimest, firma töökoja juhataja ja strateegiline äripartner. 2018. aastal püüdis ettevõte kaks korda uut töökoja juhatajat leida, kuid ükski kandidaat ei osutunud sobivaks, mistõttu 2019. aasta algul otsustati töökoda likvideerida. Viimati, 2019. aastal jäi firma ca 28 000 euroga kahjumisse. Viimase kahe aasta kohta jällegi infot pole.

Akkermann on osanik veel kahes osaühingus: Kihnu Majanduse OÜ ja Kihnu Põllumajanduse OÜ. Mõlemad ettevõtted tegelevad väikesaare kohaliku elu edendamisega. Niisamuti on 2021. aasta aruanne esitamata Kihnu Põllumajanduse OÜ-l, millega on seotud üle kümmekonna inimese. Akermann on Kihnu põllumajandusega seotud firmas üks suuromanikke. Talle kuulub ühingust 22,8%, sama palju kuulub ka näiteks Kihnu vallale.