Tallinna börsiindeks kerkis täna 0,05%, Vilniuse börsiindeks 0,47%, Riia börsiindeks langes samas -0,55%. Alates 2022. aasta algusest on Tallinna börsiindeks tõusnud 8,07%.

Tallinna börsil kujunes kauplemiskäibeks 1,17 miljonit eurot. Sellest suurema osa andsid Enefit Greeni aktsiad 288 000 euroga, Tallinna Kaubamaja Grupi aktsiad 180 000 euroga ning LHV Groupi aktsiad 168 000 euroga.

Suurima tõusu tegid 106 eurose kauplemiskäibega Punktid Technologies aktsiad. Clevon kerkis samas 36 500 eurose kauplemiskäibe juures 2,7%. Suurimad langejad olid J. Molner, Robus Group ja Bercman Technologies.

Tõusjaid oli kokku 10, langejaid 16 ning eelmise kauplemispäeva sulgemistasemele jäid 7 aktsiat.

Mis veel toimus?

  • Eesti ettevõte Iute Group, mis pakub eelkõige Balkani riikides järelmakse ja muid finantsteenuseid, soovib võlakirjade abil investoritelt kaasata 50 miljonit eurot.

    Emissiooni käigus pakutakse Eesti, Läti, Leedu ja Saksamaa investoritele kuni 500 000 võlakirja intressimääraga 11% aastas. Võlakirja nimiväärtus on 100 eurot, võlakirja lõplik hind selgub pakkumise lõpus ning jääb vahemikku 96,5% kuni 99,5% nimiväärtusest, mis tähendab, et tootlus osutub napilt kõrgemaks kui 11%. Intresse tasutakse iga poole aasta tagant. Loe pikemalt siit.

  • Kuidas toimida nii, et laps saaks hea stardikapitali? Sellest kirjutas Rahandusministeeriumi rahatarkuse koordinaator Liisi Kirch.

    „Lapsed jälgivad oma vanemaid, kes on rahaharjumustega eeskujuks – rahaga ümberkäimise oskused ja muster võetakse kodust kaasa. Lapsed ju kopeerivad kõike, mida nad näevad meid ees tegevat. See on ka põhjuseks, miks iga lapsevanem võiks olla motiveeritud ka omaenda finantsotsuste ja rahatarkuse taset edasi arendama,“ kirjutas Kirch. Loe edasi siit.

  • Euribori praegune tase tõenäoliselt tipuks ei jää, nentisid ökonomistid Delfi Ärilehele. „Selleks, et rahapoliitika oleks selgelt inflatsiooni ohjava mõjuga peaks ta olema vähemalt sama suur kui oodatav inflatsiooninumber. Hetkel oodatakse käesolevaks aastaks 5,9% suurust inflatsiooni,“ ütles Luminori peaökonomist Lenno Uusküla, viidates intresside edasisele tõusupotentsiaalile. Kuhu EKP intressimäärad ja euribor kerkida võivad, loe edasi siit.

USA aktsiad on tõusuteel

Euroopa peamised börsid on liikunud täna kuni poole protsendi ulatuses plusspoolel. Stoxx 600 aktsiaindeks ja Skandinaavia aktsiaid koondav OMX Nordic 40 on mõlemad nullpiiri lähedal.

USA börsid alustasid kauplemist tõusuga. Dow Jones on kerkinud 0,4%, S&P 500 0,6% ning rohkem tehnoloogiaaktsiaid sisaldav Nasdaqi koondindeks 0,8%.

Apple on kerkinud 2,6%, Netflix 2,1% ning Alphabet 1,8%.