Reformierakonna juht ja peaminister Kaja Kallas ütles täna valitsuskõneluste pressikonverentsil, et uus koalitsioon on valmis meretuuleparkide rajajatele andma nn tulugarantii.

Majandus- ja taristuminister Riina Sikkut selgitas süsteemi täpsemalt: „Me leppisime kokku, et kui energeetika pikk plaan annab vastuse, et kui Eestil on taastuvenergia eesmärgi täitmiseks vaja meretuult, siis jah, me teeme vähempakkumise. See on kahepoolne. Kui hind on liiga madal, maksab riik tootjale. Kui hind on kõrge, saab osa riik tagasi.“

Vaata videot SIIT.

Sel nädalal jätkuvad koalitsioonikõnelused Reformierakonna, Eesti 200 ja sotsiaaldemokraatide vahel. Täna rääkisid erakonnad energeetikast ning Kallase sõnul on uue valitsuse prioriteet taastuvenergia turule toomine.

Ambitsioonikas eesmärk aastaks 2030

Sügisel võttis Eesti endale seadusega eesmärgi toota 2030. aastal kogu oma tarbitav elekter taastuvenergiana. Eesti aastane elektritarbimine on 10 TWh. Praegu tuleb taastuvenergia tootmisest 3 TWh ehk meil on seitsme aastaga vaja juurde tekitada tootmisüksusi, kus toodetakse kokku 7 TWh taastuvenergiat.

Merele tuulepargi rajada soovijaid on palju. Mõne arenduse kallal on nokitsetud juba ligikaudu 15 aastat. Tegelikkuses on enamik neist projektidest endiselt ootel. Ilma riigipoolse tulugarantiita on väga raske saada pankadest laenuks nii suurt summat, et meretuulepargi ehitust rahastada.

Loe pikemalt SIIT.