Kirjelduse kohaselt kõneleb film krüptost, investeerimisest ja kõigest mis sinna vahele jääb.

„Maailm, kus kõik millega sai kaubelda liikus vaid üles, iga taksojuht oli investeerimisekspert, koolilapsed kaevandasid krüptot ning ostsid meem-aktsiaid ja ainus viis kaotada oli mitte osaleda – see kõik pakkus rohkelt ainet humoorikateks lugudeks,“ sõnas filmi stsenarist ja režissöör Rain Rannu filmi kirjelduse kohta. Tema sõnul on „Vaba raha“ tõsielust inspireeritud hoogne ja meelelahutuslik film, mis loodetavasti on ka õpetlik.

Eile avaldati filmist ka esimene treiler:

„Vabas rahas“ teevad kaasa tuntud Eesti näitlejad Märt Pius, Ivo Uukkivi, Steffi Pähn, Amanda Hermiine Künnapas, Mari Lill, Marta Laan jpt., aga ka Hollywoodis tegutsev Ungari näitleja Miklós Bányai (“FBI: International“) ning Netflixi filmist „Luther: The Fallen Sun“ tuntuks saanud Einar Kuusk.

„Lisaks peaosades säranud näitlejatele olid meil ka kaadri taga kodumaised tipp-filmitegijad: operaator Ants Tammiku eelmine töö oli Sundance-i festivalil auhinna saanud „Savvusanna sõsarad“ ning heliloojaks on Bert On Beats, kes lõi meeleoluka soundtracki ka Rain Rannu kogupere AI-filmile „Lapsmasin“,“ lisas filmi produtsent Tõnu Hiielaid.

Filmi toodab Rain Rannu ja Tõnu Hiielaidi produktsioonifirma Tallifornia.

Kas kõik on investeerimisgeeniused?

Varem tehnoloogiasektoris karjääri teinud Rannu rääkis eelmisel aastal intervjuus Ärilehele, et on nüüdseks võtnud kõige tähtsamaks fookuseks filmitegemise, sh nende finantseerimise.

Rannu sõnas, et „Vaba raha“ film räägib kolm erisugust lugu kolmest eri valdkonna tegelasest ja nende kokkupuutest rahaga. Teos on inspireeritud viimase kümnendi muutustest investeerimises – nii krüptovarade esilekerkimise kui ka investeerimisbuumi võtmes. „Põhimõtteliselt oli viimane krahh 2008–2009. Pärast seda on peaaegu kõik varaklassid, kuhu raha on investeeritud, tõusnud, mis on tekitanud selle tunde, et me kõik oleme investeerimisgeeniused, et me kõik oskame,“ rääkis ta mullu suvel. Rannu sõnul käsitleb ta seda teemat ühtepidi tõsiselt, teisalt läbi huumoriprisma.

Vaadates filmi pealkirja, võib tekkida seos pensionireformi aegse fenomeniga nimega „raha on vaba“, kuid kas see on ka nii? „Kaudselt. See on üks osa mõtteviisist, et investeerimine on kui tarbimine. Kindlasti ühes tegevusliinis on ka selle osas mõjutusi.“

Kuna linateoses tuleb juttu ka krüptoteemadest, otsustas Rannu katsetada NFT-dega ehk ühel või teisel moel saab filmi vaadates lunastada virtuaalse kunstiteose. „Sageli filmimaailmas räägitakse ka NFT-dest, aga mida tehakse, on see, et võetakse valmis filmistseen ja üritatakse kalli raha eest maha müüa. See pole asi, mis minu arvates toimib või jääb, natuke on justkui cashgrab.“