Sotsiaaldemokraatide esimees Lauri Läänemets saatis täna koalitsioonipartneritele pöördumise, milles teeb ettepaneku kolme aasta jooksul võtta pankadelt erimaksuga kokku 951 miljonit eurot.

„Meil on kaks probleemi kokku langenud. Ühelt poolt on euribori tõusust tulenevalt kasvanud pankade intressitulud pretsedenditult suureks, vähendades inimeste ostujõudu ja ettevõtete võimekust investeerida ning laieneda, pidurdades majanduskasvu üldiselt,“ seisab kirjas.

Kui selle aasta jaotust Läänemets välja ei ole toonud, siis tuleval aastal tuleks Swedbankil maksta 216,4 miljonit, SEB-l 113 miljonit, LHV-l 56,5 miljonit, Coopil 18,8 miljonit ja teistel finantsasutustel 65,9 miljonit eurot, kirjutab ERR.

2025. aastal peaks Swedbank maksma 44,4 miljonit, SEB 23,2 miljonit, LHV 11,6 miljonit, 3,8 miljonit ja muud finantsasutused 13,5 miljonit eurot.

Lisaks märgib Läänemets, et tema hinnangul võib ka Leedu mudeli asemel rakendada mõnd muud mudelit, kuid Leedu oma tundub talle kõigi osaliste suhtes vastutustundlikult koostatud ja seega ka hea.

Märtsis kirjutas Ärileht sellest, kuidas Leedu hakkab maksustama pankade ülekasumit. Eesmärk on koguda üle poole miljardi euro. Makse näeb välja järgmine: kui pank teenib intressidelt 50% rohkem kui viimase nelja aasta keskmine, maksustatakse see ületulu 60%-ga.