Euro langes seepeale ligi pool protsenti, dollar kerkis ning Euroopa aktsiad tõusid.

Baltikumi börsid liikusid samas omasoodu madalamale. Tallinna börsiindeks -0,35%, Riia -0,36% ning Vilniuse börsiindeks -0,63%.

Tallinna börsil kujunes kauplemiskäibeks 1,14 miljonit eurot. Sellest suurema osa andsid LHV Group 258 000 euroga, Enefit Green 213 000 euroga ning Tallink Grupp 179 000 euroga.

Mis veel toimus?

  • Riia börsi uus juht ütles Ärilehele, et viimastel aastatel on näha, kuidas eestlased ja leedukad ostavad Läti firmasid kokku. Seetõttu ta märgibki, et aeg saab otsa, ja küsib, mis järgmiseks ees ootab. „Mis on see plaan? Kuidas me arendame oma majandust? Loe pikemalt siit.

  • Kiipide disainimisega tegeleva Arm Holdingsi IPO märgiti Bloombergi andmetel enam kui kümnekordselt üle ning kaasati ligi viis miljardit dollarit. Loe edasi siit.

  • Kuidas on läinud Tallinna börsil olevatel aktsiatel viimase ühe aasta jooksul? Tõusnud on vähesed. Vaata pikemalt siit.

  • Euroopa keskpank tõstis intressimäärasid 0,25 protsendipunkti ning viitas, et tegu võib olla viimase tõstega. Praegusele hinnangule tuginedes leiab EKP nõukogu, et EKP baasintressimäärad on jõudnud tasemele, mis piisavalt pikalt püsides toetab märkimisväärselt ja aegsasti inflatsiooni naasmist sihteesmärgi juurde. Vaata pikemalt siit.

  • Enefit Green allkirjastas täna 180 miljoni euro suuruse laenulepingu Euroopa Investeerimispangaga (EIB). Enefit Green kasutab kaasatavat laenukapitali Sopi-Tootsi tuulepargi ehitamiseks Eestis. Sopi-Tootsi tuulepark on suurim Eestis ehitatavatest tuuleparkidest võimsusega 255 MW. Peale valmimist 2025. aastal katab tuulepark umbes 40% Eesti majapidamiste aastasest elektritarbimisest. Tegu on Eesti seni suurima üksikinvesteeringuga maismaa tuuleenergiasse. Tuulepark ehitatakse Eesti edelaossa, umbes 30 kilomeetri kaugusele Pärnu lahest ja Pärnu linnast.

Euroopa ja USA

Euroopa börsidel on näha laiapõhjalist tõusu. Euro Stoxx 50 on kerkinud 1,20% ning Skandinaavia aktsiaid koondav OMX Nordic 40 on kerkinud ligi 1,40%.

USA peamised indeksid alustasid börsipäeva samuti tõusuga. Dow Jones ligi 0,50%, S&P 500 0,40% ning Nasdaqi koondindeks 0,20%.