„Paratamatult mõjutavad ebastabiilsus maailma majanduses, inflatsioon, koomale tõmmatud eelarved ning muutused Euroopa julgeolekus ka iduettevõtteid, kuid Eesti idusektor jätkab täna kasvu,“ ütleb Eesti riigi poolt idusektori toetamiseks ellu kutsutud tugiprgrogrammi juht. Startup Estonia andmebaasi andmetel tegutseb Eestis 1534 iduettevõtet.

„Üksikute näidete varal on hetkel ennatlik teha üldistusi kogu idusektori kohta. Iduettevõtted on oma loomu poolest paindlikud ning muutustele reageeritakse kiirelt – sama oleme näinud ka koroonakriisi ajal. See näitab meie ökosüsteemi küpsust – iduettevõtjatel on piisavalt paindlikkust ja kogemusi, et reageerida muutunud oludele ja kohendada oma strateegiaid,“ rõhutab Peeterson.

Tema sõnul on selge trendina näha, et kiire globaalse kasvu kõrval keskenduvad Eesti iduettevõtjad efektiivsuse tõusule ja kasumlikkuse kindlustamisele. „Samu ootusi on väljendanud ka investorid. Efektiivsed ja tugevad ettevõtted pakuvad investoritele huvi ka keerulistel aegadel, kuid kindlasti tuleb iduettevõtjatel arvestada, et investeerimisotsuseid kaalutakse hoolikalt,“ räägib Startup Estonia juht.

Ta märgib, et Eesti tehnoloogiasektoris on konkurents kõrgkvalifitseeritud tööjõu pärast jätkuvalt tugev ja idusektoris hõivatud töötajate arv tervikuna ei ole langenud. „Koondatud töötajad leiavad enamasti kiirelt rakenduse teistes iduettevõtetes,“ toob Peeterson välja.

Ka leiab ta, et praegu on suurepärane võimalus ühendada Eestit laiema regiooniga, et konkureerida USA ja Aasiaga. „Kuna Eesti ei saa konkureerida suurte turgudega, peame looma uusi võimalusi, et olla tark arendaja tarkadele tehnoloogiatele ja kasutama Põhjamaade riikide erinevaid oskusi,“ sõnab Peeterson.

Ta toob välja ka, et Startup Estonia eestvedamisel panid Rootsi, Soome ja Eesti aluse ühtsele Põhjala süvatehnoloogiaorule, inglise keeles sai see nimeks Nordic Tech Valley. „Selle eesmärgiks on kasvatada Eesti ja naaberriikide konkurentsivõimet just süvatehnoloogia ehk teadus- ja tehnoloogiamahuka iduettevõtluse alal, sh tehisintellekti ja rohetehnoloogiate vallas.“

Peetersoni sõnul on aga eduka tehnoloogiakeskuse loomise eelduseks meie regiooni riikide võime meelitada tipptalente ja muutuda uute talentide kasvulavaks. „Nordic Tech Valley riikide koostöös võiks tulevikus sündida ühised ettevõtlusinkubaatorid, kiirendid, piiriülesed mentorluse ja arendusprogrammid ning regionaalarengu algatused,“ usub idusektori riikliku tugiprogrammi juht.

Süvatehnoloogia leiab raha üles

Kuigi Startup Estonia selle aasta esimese poole andmete kohaselt vähenes idufirmade investeerimistehingute arv 22-ni, siis nendest üheksa olid seotud süvatehnoloogiaga. Nende idufirmade kasv oli selle aasta esimeses pooles ka kiireim.

Startup Estonia andmebaasi kohaselt on praegu Eestis 128 iduettevõtet, mille tegevusala on süvatehnoloogia. Nende idufirmade käive oli esimesel poolaastal 79,1 miljonit eurot, olles suurenenud 34%, mis on Eesti idusektori keskmisest kaks korda kiirem kasv.

Nende esimesel poolaastal tehtud üheksa tehinguga kaasati kokku 30,5 miljonit eurot. Enim kaasasid raha rohetehnoloogia idufirma Efenco (12,3 miljonit eurot), taastuvenergia vallas tegutsev Roofit.Solar (6,45 miljonit eurot), logistikaidufirma Vok Bikes (3,8 miljonit eurot), elektromobiilsuse vallas tegutsev Elmo (2,6 miljonit eurot) ja kosmosevaldkonna idufirma Value.Space (2,1 miljonit eurot).