Euroopa Keskpanga sõnum kauem ning kõrgemal püsivad intressikeskkonnast hakkab seega kohale jõudma, märgib väljaanne. Varasemas küsitluses oodati, et intressilangetused tulevad 2024. aasta veebruaris.

Keskpanga intressid mõjutavad omakorda muuhulgas nii kodulaenude kulu mõjutavad euribori ning pankade poolt makstavat tähtajalise hoiuse intressi.

Uuring ühtib EKP ametnike kommentaaridega, kes rääkisid viimastel päevadel Marrakechis Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) aastakoosolekute raames. EKP nõukogu liige ning Läti keskpanga juht Martins Kazaks ütles, et praegused majandusprognoosid ei ole kooskõlas 2024. aasta esimesel poolel tehtava kärpega ja teise poolaasta otsuste osas tuleb veel vaadata.

Sloveenia keskpanga juht Bostjan Vasle ütles, et võlakirjade tootluste tõus on märk sellest, et ka investorid aktsepteerivad, et inflatsiooni tagasiviimiseks 2% eesmärgini on vaja pikemat kõrgema intressimäära perioodi.

Luminor panga sõnul võib langus tulla varem

Luminori sügisese majandusprognoosi kohaselt võiks euroala majandustsükli arengud, mida rõhutavad praegu just pehmete näitajate halvenemine, õigustada Euroopa Keskpanga poolt intressimäära langetamist isegi juba 2023. aasta lõpus, märgib Luminori peaökonomist Lenno Uusküla

Uusküla märkis, et Euroopa Keskpank tegi 2008. ja 2011. aastal intressimäärade liiga kõrgel hoidmise ja tõstmisega vigu ning läks pärast põgusat kõhklust üle leebemale, majandustulemustele keskenduvale režiimile. „Meie eelduste kohaselt võib Euroopa Keskpank langetada juba 2024. aasta esimeses pooles intressimäära ja võibolla teises pooles lausa märkimisväärselt, sest majandusolukord ja selle halvenev perspektiiv ei pruugi jätta keskpangale palju valikuvõimalusi,“ ütles Uusküla. Loe pikemalt siit.