Täna selgus, et euroala töötuse määr langes novembris tagasi rekordmadalale ehk 6,4% peale. Reutersi poolt küsitletud ökonomistid olid oodanud muutumatut ehk 6,5% töötuse määra.

Need andmed rõhutavad, miks EKP ei kavatse lähiajal intressimäärasid alandama hakata, kirjutab Bloomberg. Isegi majanduslanguse tingimustes on tööandjatel raskusi töötajate leidmisega, mis omakorda tõstab palku ja tekitav inflatsioonile tõusuriski, märgib väljaanne.

Kui 2023. aasta lõpetas 6 kuu euribor 3,861% peal, siis nüüd on see kerkinud tasemele 3,929%.

EKP nõukogu liikme Boris Vujcici sõnul ei alanda Euroopa Keskpank tõenäoliselt laenukulusid enne suve. Kuigi inflatsioon jätkab järk-järgult vähenemist, tahavad ametnikud olla veendunud aeglustumises ja ootavad ära vastavad andmed euroala tööturu kohta, ütles Horvaatia keskpanga juht esmaspäeval.

Koos aasta algusega on investorid enda ootuseid keskpankade osas leevendanud ning muutunud ettevaatlikumaks. Kui aasta lõpus oli turgude ootus, et EKP langetab tänavu intresse 174 baaspunkti, siis 5. jaanuari seisuga oli ootus langenud alla 140 baaspunkti, kirjutab Bloomberg.

Hinnatõus detsembris kiirenes

Eelmise nädala lõpus selges euroala inflatsioon detsembris. Kui kolm kuud kuni novembrini oli hinnatõus üllatanud oodatust madalama numbriga ning langenud lõpuks 2,4% tasemele, siis detsembris tegi inflatsioon oodatud tõusu ning kerkis 2,9% peale.

Üldjoontes vastas see ootustele. Bloombergi koondatud ökonomistid prognoosisid, et näitaja tuleb just nimelt 2,9%, samas Reutersis oli ennustuseks 3%. Detailsemaid andmeid saad näha siit.