„BaltCap loobub Butša kooliprojektist,“ teatas projektis osaleva ettevõtte BT Investi juht Aivaras Karalius. BaltCap kommenteeris „Verslo žinios“-ile antud kommentaaris, et põhjus seisneb süüdistustes nende taristufondi endise partneri Šarūnas Stepukonise vastu. Nimelt ei sobi Stepukonise teod kokku kooliprojekti õilsa eesmärgiga.

Eelmisel aastal teatati meedias, et ühte enim sõjast räsitud piirkonda Butšasse kerkib Leedu investorite ja ühiskonnategelaste toel uus kool. Heategevusorganisatsioon, mis kogus Butša kooli jaoks raha, sai kokku toetusi 18 miljoni euro eest.

Heategevusfondi asutajad olid Leedu ettevõte BT Invest, Šarūnas Stepukonise juhitud investeerimisfirma BaltCapi infrastruktuurifond ja ühiskonnategelase Oleg Shurajevi toetusfond „1K“. Leedu arhitektuuristuudiote „2L Architects“ ja „Baust architectsi“ sõnul saab kompleks olema 15 tuhat ruutmeetrit suur, mis koosneb koolist, lasteaiast ja spordiväljakust.

Möödunud reedel, 2. veebruaril teatas Euroopa Prokuratuur, et taotles Vilniuse linnakohtult BaltCapi taristufondi endise partneri Šarūnas Stepukonise vahistamist. Teda kahtlustatakse fondist vähemalt 27 miljoni euro ebaseaduslikus omastamises ja ta varjab end ametivõimude eest. Väidetavalt põgenes Stepukonis Ukrainasse, kus osaleb Ukraina poolel vabatahtlikuna sõjas.

Juhtumi kohta on endiselt palju teadmata. Näiteks spekuleeritakse Leedu meedias, et kahjusumma võib tegelikult olla veelgi suurem, ületades 30 miljonit eurot. Väidetavasti mängis Stepukonis omastatud raha kasiinos maha. Seetõttu nõuab ka kahju kannatanud fondihaldur BaltCap endiselt fondijuhilt ning Olympic Casino Group Baltijalt ja selle Eesti tütarettevõttelt OB Holding 1-lt kokku 16,6 miljonit eurot.