Minister Mart Võrklaeva hinnangul parandab Eesti Energia kontserni osaline erastamine ettevõtte finantspositsiooni, suureneb läbipaistvus ja piisava kasumi olemasolul kasvab dividendide maksmise võimekus. „Lisaks saaksid võimaluse osaluse omandamiseks börsiinvestorid, mis elavdaks kohalikku kapitaliturgu,“ rääkis ta. „Seega sünniks lõppkokkuvõttes tütarettevõtete börsile viimisest märkimisväärne kasu.“

Enefit AS-i alla on koondatud kogu Eesti Energia grupi kliendisuunaline äritegevus müügist energialahenduste paigalduseni viiel turul Soomest Poolani. Ettevõte tegeleb elektri ja gaasi müügiga, pakub päikeselahendusi, energiasalvesteid, soojuspumpasid, kindlustust, kiiret internetti, elektritöid ning Enefit Volt elektriautode laadimislahendusi. Ettevõtte osalusest plaanitakse börsile suunata kuni 20%.

Taastuvenergiaettevõtte Enefit Green AS-i sisenes börsile 2021. aastal ning on seal hetkel 22,8% osalusega. Plaanis on täiendava osa erastamisega edasi liikuda, valitsuselt on mandaat müüa börsile osalus kuni 49% ulatuses. Börsilt raha kaasamiseks on oluline leida sobivaim ajastus nii ettevõtte kui majanduskeskkonna vaates.

Jätkuvalt on kaalumisel ka Elektrilevi OÜ tulevik ja erastamise võimalused. Kokkuleppe kohaselt koostatakse esmalt elektrivõrgu arengukava ja analüüsitakse investeeringuvajadusi, mida rahandusministeerium koos kliimaministeeriumiga tutvustab valitsusele maikuus.

Kokku soovib valitsus erastamisele suunata seitse riigi osalusega ettevõtet, mis ei ole riigile otstarbekad või vajalikud. Riigivaraseaduse alusel hindavad riigi osaluse säilitamise vajadust valitsevad ministeeriumid kord kolme aasta jooksul.

Sealjuures oli tänases teates mainitud, et soovitakse vähendada riigi osalust Tallinna Sadamas kuni 51%-ni. Hetkel omab kliimaministeerium 67,03% Tallinna Sadama aktsiatest, seega börsile võiks jõuda veel kuuendik ettevõttest.