„Sõbrad, paljud teist on tänaseks kuulnud, et Jaaku tabas nädala alguses ootamatu tõsine terviserike. Õnneks sai Jaak kiiresti professionaalset abi, ta on jätkuvalt arstide pideva hoole all ning tema tervislik seisund on stabiilne,“ andis investori abikaasa Maria Roosaare täna sotsiaalmeedia vahendusel teada. Ta lisas, et juba on selge, et mees vajab olukorrast toibumiseks vähemalt paar kuud.

Äripäevale antud põhjalikumas kommentaaris selgitas Roosaare abikaasa, et mehe tervis ei pidanud eelmise nädala lõpu suurele tööpingele vastu. „Küsimus ei ole tema isiklikes investeeringutes, kuna kogenud investorina on ta alati teadvustanud võimalikke riske ja nende eest alati jõudumööda hoiatanud ka teisi inimesi. Pigem oli ta isiklikult erakordselt nördinud olukorra üle, millesse Planet42 Eesti investorid on ootamatult sattunud,“ ütles Maria Roosaare.

Eelmise nädala keskpaigas sai Äripäeva vahendusel avalikuks, et Lõuna-Aafrikas tegutseva Eesti autorendifirma Planet42 omanikfirma Inclusion OÜ on saatnud investoritele kirja, milles teatatakse raskustest ja laenude plaanijärgsete intressi- ning põhiosamaksete ajutisest peatamisest, jäädes sellega sadadele investoritele võlgu. Need maksed pidid nad tegema 31. juulil.

Ettevõte on kaasanud kümneid miljoneid eurosid ning selle investorite seas on mitmed nimekad investorid ja ettevõtjad. Nende seas on ka Jaak Roosaare, kes on ettevõtte tarbeks Eesti investoritest koosnevaid sündikaate kokku pannud ja andnud Planet42-le seeläbi kaks miljonit laenu. Lisaks kuulub Roosaare ettevõtte väikeaktsionäride hulka. „See kiri, et ettevõte jätab intressid tasumata, tuli ka mulle ootamatult, ettevõtte asutaja Eerik Oja lubas mulle peagi kirjalikult olukorda põhjalikumalt selgitada,“ tunnistas Roosaare eelmisel nädalal Äripäevale.

Delfi Ärilehele 1. augustil antud kommentaaris ütles ettevõtte asutaja Eerik Oja, et erinevate stsenaariumite realiseerumiseks ei ole praegusel hetkel võimalik täpsemaid hinnanguid anda. „Tegeleme aktiivselt lahenduste otsimisega ettevõtte finantsstabiilsuse taastamiseks, igapäevane äritegevus jätkub,“ rääkis ta. Esimene tagasiside investoritelt on tema kinnitusel olnud mõistev ning selle eest on ettevõte tänulik.

Ettevõte on alates asutamisest kuni 2023. aasta lõpuni kaasanud ligi 115 miljoni euro eest laenu- ja omakapitali. 2023. aastal oli ettevõtte käive 32,9 miljonit eurot ja aasta lõpetati 20,3-miljonilise kahjumiga. Sama aasta lõpu seisuga oli Planet42 emaettevõttel Inclusion OÜ kohustusi kokku pea 97 miljoni euro eest, varasid aga ligi 11 miljoni euro võrra vähem ehk 86 miljonit eurot. Ligi seitsme tegutsemisaasta jooksul pole Planet42 veel kasumisse jõudnud. Nüüd on laenukohustuste hulk ettevõttele raskusi tekitamas.

Jaga
Kommentaarid