Elcogen arendab rohelise vesiniku tootmise tehnoloogiat ja on üks vanimaid tehnoloogiaettevõtete tabelis figureerivaid ettevõtteid – asutatud aastal 2001. Enam kui 20 aasta jooksul on neid korduvalt süüdistatud ka „raha põletamises“, kuid nüüd paistab, et vesinikutehnoloogia kasutuselevõtt on lähemal kui kunagi varem. Seda kinnitas ettevõtte turundusjuht Andres Tarto. „Kasvav nõudlus näitab, et tahkeoksiidne tehnoloogia on piisavalt küps turule toomiseks,“ sõnas ta, nentides siiski, et nagu iga uue tehnoloogia puhul, võtab ka selle täielik juurutamine ja laialdane kasutuselevõtt aega.

Tarto rääkis Delfi Ärilehele, et ettevõte on praegu aktiivses kasvufaasis, keskendudes tootmisvõimsuste olulisele suurendamisele. „Meie strateegilistel investoritel, Hyundail ja Baker Hughesil, on põhjalik ülevaade turunõudlusest, mis ülemaailmselt pidevalt kasvab. Järgmisel aastal avame Iru lähedal Loovälja tööstuspargis uue tehase, mis suurendab meie tootmisvõimsuse praeguselt 10 megavatilt 360 megavatile,“ nimetas ta.

Kogu tehase toodang läheb ekspordiks ning tulevikus oodatakse oma tehnoloogiale veelgi suuremat nõudlust. „Praegu ehitatava tehase mudeli põhjal plaanime tulevikus rajada tootmisüksusi ka teistesse riikidesse,“ tutvustas Tarto.

Elcogen

Asutatud: 2001

Juhatuse liige: Enn Õunpuu

Töötajaid: 95

Maksustatav käive selle aasta kolmandas kvartalis: 1 446 223 eurot

Ettevõtte väärtus: 267 miljonit eurot

Vaata kogu tabelit siit!