Turuandmetest nähtub, et kui kella 11 ja 12 vahel edastas Auvere jaam võrku vaid 2 megavatt-tundi elektrit, siis tund aega hiljem juba 86 megavatt-tundi ning kella 17 ja 18 vahel ületati 200 megavatt-tunni piir.

Seejuures sai Enefit Power jaama käima loodetust varem: kolmapäeval enne tööpäeva lõppu avaldatud turuteate järgi pidi jaama käivitamine algama neljapäeval kell 1 ning täisvõimsus saavutatama sama päeva keskpäevaks.

Ärileht kirjutas eile, kuidas 12 päeva kestnud remondist naasnud Auvere elektrijaama tabas esmaspäeva hommikul tõrge, mistõttu sai põlevkivijaam elektrit toota vaid napilt tund aega. Enefit Poweri juhatuse liige Aleksandr Jefremov selgitas Ärilehele, et jaam seiskus mitteplaanilise generaatori kaitse rakendumise tõttu.

Jaama taaskäivitamine on oluline, kuna nädala lõpuni on korralises hoolduses Leedu-Rootsi vaheline 700-megavatine NordBalt ülekandekaabel. Selle tõttu on märgatavalt kerkinud elektrihinnad Baltikumis. Kui Eestis, Lätis ja Leedus maksis börsielekter esmaspäeval päeva keskmisena 96 eurot, teisipäeval 136 euro ja kolmapäeval 56 eurot megavatt-tunni kohta, siis Soomes olid vastavad näitajad -0,99 eurot, 2,82 ja 0,51 eurot.

Homme on Eesti hinnapiirkonnas päeva keskmine börsihind 126,33 ja Soomes 62,67 eurot megavatt-tunni eest.

Eesti Energia hinnangul võiks Auvere töötamine aidata elektrihindu piirkonnas mõnevõrra alandada. „Tundidel, kui Eesti on Soomega ühes hinnapiirkonnas, on Auvere mõju elektrihindadele väga väike, kui mitte olematu. Kui aga Eesti hinnad kerkivad kallimaks kui Soome hinnad, siis võiks täiendav tootmisvõimsus Baltikumis aidata elektri tipuhindu mõnevõrra allapoole tuua,“ selgitas riigifirma.

274-megavatine Auvere jaam naasis poolteist kuud kestnud korralisest aastahooldusest 3. septembril, jõudes murevabalt töötada napilt kuu aega. Vaatamata hiljutistele tõrgetele on Auvere töökindlus Eesti Energia sõnul sel aastal pärast soojusvahetite vahetust märgatavalt paranenud. Esimesel poolaastal ületas jaama töökindluse näitaja 90 protsenti, mis vastab riigifirma ootustele.