CV Keskuse värbamisosakonna juhataja Renita Käsper ütles Ärilehele, et erasektorisse tõepoolest ei taheta palgata inimesi riigiettevõtetest, kuna arvatakse, et pikalt riigitööl olnutel puudub iseseisvus ja initsiatiiv, nad ei ole tulemustele orienteeritud ega suuda võtta vastutust. "Ei mõelda, kust raha tuleb," nentis Käsper.

"Kuigi meie kliendid on pigem erasektori ettevõtted, usun, et sama olukord töötab ka vastupidi," rääkis Käsper. Ühest küljest on lihtsam värvata inimest, kes on süsteemiga kursis, tunneb seadusandlust ja "bürokraatiat" ning kellel on seetõttu kergem kohaneda. Teisest küljest ei tohiks otsuse tegemisel lihtsama vastupanu teed minna, sest see ei pruugi pikemaajaliselt jätkusuutlik olla.

CV-Online`i turundusjuht Heikko Gross ütles, et tööandjad on väga erinevad, kuid on ette tulnud juhuseid, kus erasektori tööandjad eelistavad pigem varasema erasektoris töötamise kogemusega kandidaate.

"Eelistamise põhjusena on välja toodud, et erasektoris töötanud inimesed on vähem enda töölõigus kinni ja on harjunud vajadusel ka enda ametikirjeldusest välja jäävaid ülesandeid täitma, on kiirema töötempoga ja harjunud kiiremalt reageerima ning vajadusel ületunde tegema, sest ettevõtte eesmärkide saavutamiseks on see kas või ajutiseltki vajalik," ütles Gross.

"Muidugi see on suur üldistus ja näitab ühe osa tööandjate hoiakuid. Kas see ka tegelikult paika peab on muidugi iseasi. Samas erasektoris on tööandjad kohati ettevaatlikumad ja pigem väldivad värbamisel võimalikke karisid, mis võivad hiljem kalliks maksma minna."

Riigisektoris ollakse Grossi sõnul ehk harjunud oma tööstiiliga, mis on erasektorist kohati bürokraatlikum, protsessid võtavad kauem aega ning on reglementeeritumad. "Seega era- ja riigisektor erinevad oma olemuselt ning kohati võib ühes sektorist teise liikumine just sel põhjusel raske olla, et üldine lähenemine tööle on erinev," tõdes Gross."Tõenäoliselt enamik värbajaid kipub eelistama endale sarnase tööstiili ja suhtumisega inimesi ja võib-olla on ka teatav kartus "teiste" ees."

Selline eelarvamus võib tähendada, et mõni hea kandidaat jääb kõrvale. "Iseenesest tahaks uskuda, et enamik tööandjaid ei lükka kohe nende kandidaatide CV-sid kõrvale, kes on „valest sektorist“," ütles Gross.

Kui mõni tööandja aga peaks sellist loogikat rakendama, siis on Grossi hinnangul tõenäoliselt tegemist oma mugavustsoonis tegutsemisega. Enda mugavus võib aga tähendada efektiivsuse ja organisatsiooni arengu pidurdamist.

Kuigi praegugi toimub liikumist riigi ja erasektori vahel, siis suurem liikuvus sektorite vahel võiks Grossi sõnul just riigisektorile isegi suuremat kasu tuua.

Sama usub Renita Käsper, kelle sõnul rikastaks riigiettevõtteid erasektori töötajate suurem värbamine, aga ka ka vastupidi.

"Isiklikult hindan väga kõrgelt kandidaate, kellel on kogemus mõlemas sektoris. Samuti on inimesi, kes oma karjääri teadlikult planeerivad nii, et nad saaksid kogemuse riigi- kui ka erasektorist," ütles Käsper.