Vabaerakonna fraktsiooni aseesimehe Andres Ammase sõnul on valitsuse maksueelnõu täis ettepanekuid – limonaadimaks, eluaseme intresside maha kandmise piiramine ja abikaasade deklaratsioonide esitamise piiramine –, mida soovitakse korraliku arutelu ja analüüsita aasta viimastel päevadel läbi suruda.

"Pakume alternatiivi valitsuse pakutud varjatud astmelisele tulumaksule. Meie idee kohaselt tõuseb tulumaksuvaba miinimum kõigile 500 euroni kuus ja seda kaetakse mõõduka tulumaksumäära tõusuga. See tõstaks 80% töötajate sissetulekut, säilitaks tulumaksu üheastmelise ja lihtsasti hallatavana,“ sõnas Ammas.

"Abikaasade ühisdeklaratsioonide esitamise piiramise ja eluaseme intresside mahakandmise summa järsk vähendamine on läbimõtlematu ja peresid kahjustav otsus. Rahvaarvu kahanemine on jätkuvalt suur probleem ja selliste otsustega laste kasvatamiseks vajalikku turvalist perekeskkonda ei loo," ütles ta.

Andres Ammase sõnul pakub Vabaerakond muudatusettepanekuna sotsiaalmaksu lage alates 3500 eurost kuus. „See vabastaks ettevõtete ressurssi kõrgepalgaliste töökohtade loomiseks ja töötajate kvalifikatsiooni tõstmiseks. Eesti ei tohi jääda keskmise sissetuleku lõksu – vaja on rohkem tasuvaid töökohti. Ettevõtjad on sellist meedet ammu oodanud, kuid uus ega vana valitsus ei kuula ettevõtjaid," sõnas Vabaerakonna saadik.