GRAAFIK: Vaata, kui palju ja milliste toiduainete arvelt on ostukorv viimasel ajal kallimaks muutunud

EKI toidukorv kallines kolme kuuga 1,3 protsenti. Aastavõrdluses (märts 2017/märts 2016) suurenesid toidukulud 3,6 protsenti.
Eesti Konjunktuuriinstituudi (EKI) toidukorv maksis märtsis 70,59 eurot ning on eelmise aasta detsembri ostukorvist 1,3 protsenti (0,92 eurot) kallim. 2016. aasta märtsiga võrreldes on toidukorv kallinenud 3,6 protsenti ehk 2,43 eurot
Samas on toidukorv 1,4 protsenti odavam kui 2014. aasta märtsis.
Märtsis võrreldes detsembriga olid odavamad hakkliha, suitsulihatooted, piim‐keefir ja õunad. Märtsi ostukorvi kallinemise mootoriks oli või, koore ja köögivilja suur hinnatõus.
Lihasaaduste ostukulud toidukorvis olid traditsiooniliselt suurimad, moodustades 27 protsenti kogu korvi maksumusest. Võrreldes detsembriga odavnes märtsis hakkliha 4,8 protsenti ja suitsuliha 2,4 protsenti, värske liha kallines 0,1 protsenti.
Neljaliikmeline pere kulutas lihasaaduste ostmisele 19,27 eurot nädalas, mis on 0,09 euro võrra vähem kui detsembris.
Kartuli ostmisele kulutas neljaliikmeline pere 2,74 eurot nädalas, mis on 0,27 eurot rohkem kui detsembris. Juurvilja ostukulud (1,16 eurot) nädala toidukorvis suurenesid üheksa sendi võrra, õunte ostukulud (1,99 eurot) vähenesid 8 sendi võrra.
Neljaliikmeline pere kulutas aiasaaduste ostmisele kokku 5,89 eurot nädalas, mis on 0,28 euro võrra rohkem kui detsembris.
Teraviljasaaduste ostukulud märtsi toidukorvis võrreldes detsembriga ei muutunud.
Neljaliikmeline pere kulutas nädalas leivale 4,79 eurot, saiale‐sepikule 3,53 eurot ning jahule‐tangainetele 1,27 eurot.
Ostukulud kanamunadele (1,64 eurot) suurenesid 4 sendi võrra nädalas. Kala ostmisele kulutasid pered samapalju kui detsembris (3,02 eurot). Kondiitritooted kallinesid 2,3 protsenti, suhkur 2,2 protsenti, kohv 2 protsenti ja limonaad 0,9 protsenti.
Piimasaadused kokku on aastavõrdluses 7,2 protsenti kallimad ja seetõttu perede kulud nädalas 1,11 eurot kõrgemad. Või kallines aastaga 12,9 protsenti, koor 11,4 protsenti, kohupiim 6,5 protsenti, piim‐keefir 4 protsenti ja juust 3,6 protsenti.
Lihasaaduste maksumus ostukorvis oli 2017. aasta märtsis aastatagusest 3,7 eurot (0,68 eurot) kõrgem. Värske liha kallines 6,8 protsenti ja hakkliha 3,5 protsenti, keeduvorst odavnes 2,6 protsenti ja suitsulihatooted 1,8 protsenti.
Aiasaaduste ostmisele tehtavad kulutused (võrreldes 2016. aasta märtsiga) vähenesid 1 protsent (0,06 eurot). Õunte maksumus ostukorvis oli 5,7 protsenti madalam kui 2016. aasta märtsis. Juurvilja ostukulud (1,16 eurot) olid aastatagusest 0,9 protsenti kõrgemad ja kartuli ostukulud neljaliikmelise pere nädala toidukorvis 5 senti suuremad kui aasta tagasi.
Teraviljasaadused odavnesid aastaga 1 protsent ja kulud vähenesid 10 senti. Kulutused kalale on aastaga kasvanud 9,8 protsenti (27 senti) ja kanamunadele 5,1 protsenti (8 senti). Suhkru hind tõusis aastaga 22,7 protsenti, kondiitritoodetel 2,9 protsenti, kohvil 2 protsenti.
Limonaadi, margariini ja tee hind jäi püsima aastatagusele tasemele.
Eesti Konjunktuuriinstituudi hinnangul on toidukorv 2017. aasta juunis 0,5-1 protsenti kallim kui märtsis.