Töökuulutuse järgi juhib ministeeriumi väliskoostöö nõunik IKT valdkonnas välissuhtlust ja koostööd poliitika kujundamisest kuni praktiliste innovatsiooniprojektideni välja. Ka on rõhutatud, et ta on üks e-Eesti peamisi kõneisikuid välismaailmale.

MKM-i väliskoostöö nõuniku tööülesannetena on muuhulgas üles loetletud Eesti e-riigi tutvustamine nii väliskülalistele Eestis kui ka välismaal kohapeal ning väliskülaliste vastuvõtmise korraldamine. Ka peab ta vastutama nii e-Eesti maine tegevuskava elluviimise kui ka Eesti osaluse koordineerimise eest OECD-s ja Digital-9 võrgustikes.

Peab tihedalt välislähetustes käima

Sobivalt kandidaadilt oodatakse kõrgharidust, projektijuhtimise ja rahvusvahelise koostöö kogemust, head esinemisoskust, eesti ja inglise keele oskust C1 tasemel, pingetaluvust, energiat ning tahet asju ära teha ning valmisolekut sagedateks töölähetusteks.

Omalt poolt pakub ministeerium tulevasele töötajale võimalust olla infoühiskonna ja e-valitsemise arendamise eesliinil maailmas, panustada e-Eesti eduloo jätkumisse ja tuntuse kasvu. Ka lubatakse, et väliskoostöö nõunikku ümbritsev meeskond on võimekas ja innukas.

Kuivõrd napilt kuu aega ametis olnud väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister Kert Kingo (EKRE) on selgelt välja öelnud, et tema kavatseb välisvisiitidel võimalikult vähe osaleda ja siiski peamiselt eesti keeles rääkida, tekib paratamatult küsimus, kas nüüd värvatakse inimest, kes osaliselt ministri tööülesanded üle võtaks.

Mäletatavasti on Kingo jätnud pärast 16. maid, kui ta ametisse nimetati, minemata päris mitmele väliskohtumisele, teiste seas 7. juunil Tokyos toimunud G20 tippkohtumisele IT-ministritele, kus Eestit esindas hoopis peaminister Jüri Ratas (Keskerakond).

Kingo ise põhjendas, et Ratase osalemine kohtumisel oli enne tema ametisse nimetamist paika pandud, kuigi peaministri sõnul otsustas ta alles 26. mail seal osalemise.

Kuulub Sikkuti meeskonda

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi avalike suhete osakonnast öeldi värske töökuulutuse kommentaariks, et tegemist ei ole uue töökohaga.

„See ametikoht on meil juba varasemalt olemas, lihtsalt praegune inimene suundub uusi väljakutseid lahendama,” lausus Laura Laaster. Ka märkis ta, et ennekõike on tegemist Eesti IT-juhi ehk IKT asekantsleri Siim Sikkuti meeskonna liikmega.

„Väliskoostöö nõunik ministri ülesandeid üle ei võta, küll aga on tema ülesanne nii varasemalt kui ka edaspidi Eesti e-riigi tutvustamine väliskülalistele nii Eestis kui välisriikides, Eesti seisukohtade ja taustamaterjalide koostamine IKT alaseks väliskoostööks ja samuti Eesti ja ministeeriumi esindamine selles,” rääkis Laaster.

Seda, et antud töökoht vabanes just uue ministri majja tuleku järel, nimetas majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi esindaja ajaliseks kokkusattumuseks.