Läti peaminister tõdes LTV hommikusaates "Rīta Panorāma", et alkoholiaktsiisi langetus võib tulla juba augustis, kirjutab Delfi.lv.

„Eile oli mul telefonikõne Eesti peaministri Jüri Ratasega, kus me arutasime [Eesti] järsku alkoholiaktsiisi langust, kuid ma kohtun Eesti kolleegiga ka neljapäeval ja reedel Brüsselis,” sõnas Läti peaminister Krišjānis Kariņš, viidates nädala teises pooles toimuvale euroala riikide tippkohtumisele.

Läti valitsus on juba asunud arutama, kuidas reageerida Eesti 1. juulist kehtima hakkavale 25% alkoholiaktsiisi langetusele, mis puudutab kanget ja lahjat alkohol. Läti keskkonna- ja regionaalarenguminister Juris Pūce ütles esmaspäeval ajakirjanikele, et valitsusliikmed arutavad tekkinud olukorda teisipäeval rahandusminiteeriumis toimuval kohtumisel.

Ühtlasi on Läti peaminister Krišjānis Kariņš öelnud, et aastaid tagasi leppisid Eesti ja Läti valitsused kokku, et kahe riigi alkoholiaktsiisid on omavahel seotud. „Mitte mingil viisil ei taha ma aktsiisisõda Eestiga, kuid kui Eesti murrab oma lubadust ja algatab meie vastu sõja, siis ei jää meil muud üle, kui vastata sellega omapoolse aktsiisilangusega,” rääkis Läti peaminister.

See tähendaks Läti valitsuse jaoks alkoholiaktsiisi taseme langust eelmiseaastasele tasemele. Ka loodavad lätlased, et saavad eestlastega ühise laua taga võimalikke lahendusi arutada. Seni on tema sõnul kõik katsed Eesti valitsusega selles osas läbirääkimisi pidada luhtunud. „See on täiesti aktsepteerimatu olukod, kuid Läti valitsusel pole enam võimalust asja juhuse hoolde jätta,” nentis Kariņš.

Samas on seimi asespiiker Janis Dombrava öelnud, et tema meelest ei tasu rääkida sõjast kahe naabri vahel. „Sest mingites küsimustes me oma kõige lähedamate liitlastega ei sõdi,” märkis ta, nentides, et see kindlasti avaldab Läti majandusele mõju, kuid siis peaks Läti ka omalt poolt sellele lahendusi otsima.

Eesti rahandusminister Martin Helme (EKRE) ütles 27. mail, et valitsus on otsustanud 1. juulist langetada nii kange kui lahja alkoholi aktsiisi 25%. Riigikogu andis sellele rõhuva enamusega heakskiidu 13. juunil ja Eesti president Kersti Kaljulaid allkirjastas seadusemuudatuse eile, 18. juunil.