„Merike Saks on tugev tippjuht, kelle varasemad kogemused ettevõtluskeskkonnast ja avalikust sektorist aitavad vaadata rahandusministeeriumi teemadele värske pilguga. Sama oluline on ka varasem kogemus kantslerina, mis aitab sellesse suure haardega ning vastutusrikkasse ametisse kiiresti sisse elada,“ ütles rahandusminister Keit Pentus-Rosimannus.

Merike Saks on varem töötanud Eesti Standardikeskuse tegevdirektori, kaubandus-tööstuskoja teenuste direktori, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi majandusarengu osakonna juhataja, siseturu asekantsleri ning kantslerina. Alates 2019. aasta algusest töötab Saks rongifirma Elron juhina. Sinna siirduski ta majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi kantsleri kohalt.

Esmalt esitatakse Saks riigikantseleisse tippjuhtide valikukomisjonile, kes hindab kantslerikandidaadi vastavust avaliku teenistuse seaduse ja valitsuse tippjuhtidele esitatud nõuetele ning kompetentsimudelile. Kantsleri kinnitab ametisse valitsus lähtuvalt ministrite ettepanekust, kuulates ära tippjuhtide valikukomisjoni arvamuse kandidaadi sobivuse kohta.

Rahandusministeeriumi viimane kantsler Veiko Tali lahkus ametist seoses Eesti Panga asepresidendi kohale asumisega selle aasta alguses. Tali töötas rahandusministeeriumi kantslerina ligi kümme aastat, alustades 2011. aastal. Ministeerium otsustas mitte teha sellele ametikohale avalikku konkurssi, vaid lasta ministritel endil uus kantsler paika panna.