„See on selline hetkeolukord – muidu meil käivad pärisinimesed ka –, aga eelmisel kolmapäeval (26. mail – S. L.) oli Villarreal meie Sopoti hotellis Poolas,” rääkis Legend Hotels & Spas juhatuse liige Tauri Sumberg, kirjeldades, mismoodi nende opereeritavad hotellid tänasest koroonapandeemia oludes hakkama saavad.

Ka on neil vedanud 239 toaga Riia hotelliga, kus tänu 21. mail alanud ja 6. juunini kestvatele jäähoki maailmameistrivõistlustele on neil mais olnud maja pool kuud 100% täituvusega. „Spordivõistlused on erandlik äri ka koroonatingimustes, kus tekitatakse nö eraldi mulle, kus keegi ei saa sisse ega välja ehk muid kliente ei ole. Nad testitakse ära ja pannakse sinna elama,” selgitas Sumberg.

Legend Hotels & Spas Riia hotellis on ka varasemalt koroonapandeemia ajal spordimeeskondi majutatud ning tuleb ka pärast jäähoki MM-i. „Meil lihtsalt on vedanud selle hotelli asukohaga, struktuuriga ja et ta nii efektiivne on. Seal elab hetkel neli maailmameistrivõistlustel mängivat tiimi pluss ametnikud,” sõnas Sumberg. Spordivõistluste jaoks valivad sobilikke hotelle välja kas mänge korraldavad spordiföderatsioonid või klubid ise.

2020. aasta kahjum kolm korda suurem kui 2019. aasta kasum

Legend Hotels & Spas käitab väga erinevaid hotelle nii Eestis, Lätis, Poolas kui ka Slovakkias ja on seni hakkama saanud suuresti tänu varem kogutud reservidele. Natuke on ka laenu võetud. „Me jookseme ajaga võidu,” tõdes Tauri Sumberg. Raha põletab see kriis korralikult ja erinevad hotellid saavad erinevalt hakkama, tunnistavad Tarmo ja Tauri Sumberg.

Puhkehotellid ehk Kuressaares asuv Georg Ots Spa Hotel (GOSPA) ja Sopotis Poolas asuv Marriott Resort & Spa on paremas seisus, kui pealinnades asuvad äri- ja konverentsituristile mõeldud hotellid, millega on raskem. „Meie eelmise aasta kahjum oli 2019. aasta kasum korrutatud kolmega ja miinusmärgiga ees,” tõi Legend Hotels & Spas nõukogu esimees Tarmo Sumberg välja.

Selle aasta esimese nelja kuuga on nende opereeritavad hotellid ainult kahjumit tootnud. 2019. aastaga võrreldes on ka personal poole võrra vähenenud. „Hotellid on erinevad – spaahotellides on rohkem inimesi ja kõige vähem, mis ma olen näinud, et on võimalik hotelli pidada, on 14 inimest 200 toa peale,” rääkis Tauri Sumberg, viidates Riia hotellile.

Mis puudutab otseselt Legend Hotels & Spas opereeritavaid hotelle Eestis, siis hindavad Sumbergid, et tõenäoliselt Kuressaares asuva Georg Ots Spa Hoteli taastumine saab suvel kiirem olema, kui Tallinnas asuval Telegraafi hotellil, kuigi mõlema täituvus on sellekevadiste piirangute ajal olnud ca 20%. Samas tõdes Tauri Sumberg, et juba siis, kui leevendati piiranguid restoranides sees söömisele, hakkas ka hotellibroneeringute arv kasvama.

Kui eelmise aasta kevadel pani Legend Hotels & Spas Kuressaares asuva GOSPA kinni, siis sel kevadel otsustati maja lahti hoida. „Kinni panna on sama kallis kui käivitada. Maja üles soojendamine, kütmine, inimeste tööle panemine ja nende vaimu säilitamine on päris keeruline,” põhjendas Tauri Sumberg.

Lähiajal saab ainult siseturismile loota

GOSPA töötajatele otsiti Saaremaal asendustegevusi, et neile piisavalt tööd anda. „Inimesed tegelesid enam-vähem korilusega,” märkis Tauri Sumberg. Ta selgitas, et kui tavaliselt on spaahotelli peakoka soovitud taimi – karulauku, nurmenukke jms – korjanud inimesed väljastpoolt maja, siis sel kevadel tegid seda oma töötajad. „Meeskonnad on olnud hotellides väga tublid ja kannatlikud,” rõhutasid Sumbergid.

„Praegu ja lähitulevikus saame toetuda ainult siseturule. Need hotellid, mis on suurlinnades ja mis on suunatud äriturismile ja rahvusvahelisele turismile, on kõige raskemas seisus, sest ei rahvusvahelist turismi ega äriturismi ei ole. Tallinnas on olukord väga raske, Tallinnast väljapoole on natuke kergem, sest Eesti inimene tahab ka kuhugi minna,” sõnas Tarmo Sumberg selles osas, mis lähiajal hotelliäris saama hakkab.

Milliste tunnete ja mõtetega lähevad spaad üle Eesti sellest nädalast leevenenud piirangutele vastu, saab põhjalikumalt lugeda tänasest Ärilehe loost.