Nendele inimestele, kes tegid 2% makseid ajal, mil sotsiaalmaksu arvelt 4% teise sambasse ei makstud, kompenseeritakse nüüd 4%. “Septembris lahkujatel jäi 4% makseid tegemata summas ca 79,5 miljonit eurot, mis nüüd septembris neile välja makstakse. Ülejäänutel jäi makseid tegemata kokku summas ca 271 miljonit eurot,” rääkis rahandusministeeriumi kommunikatsiooni peaspetsialist Siiri Suutre.

Sellesse ei ole arvestatud tootlust. Seda, kui suureks perioodi tootlus kujuneb ja kui palju selle maksmiseks kulub, selgub Suutre sõnul 2023. aasta alguses. “Praegu oleme oma prognoosides arvestanud ajaloolise 4% tootlusega, mis tähendaks, et 2023. ja 2024. aastatel kuluks makseteks koos tootlusega kokku 276 miljonit eurot,” kommenteeris Suutre. “Rahandusministeeriumil on olemas ka riskistsenaariumid, kus tootlus on sellest kõrgem. Riik maksab igal juhul kogu tootluse, sõltumata selle suurusest, inimestele välja,” lisas ta.

Septembris tasumisele kuuluv summa eraldati Suutre sõnul tänavuse lisaeelarvega. See, kust tulevad vahendid ülejäänud maksete tegemiseks, arutatakse Suutre sõnul järgnevate aastate (2022 kuni 2024) riigieelarve koostamisel. Lisaks võib rahandusministeeriumi kodulehelt lugeda seda, et teise sambasse kantava summa suurus sõltub sellest, kui palju maksis iga inimene teise sambasse perioodil 2020. aasta 1. juulist kuni 2021. aasta 31. augustini. Ning kui teise samba pensionifondide keskmine tootlus on 2020. aasta 1. juulist kuni 2022. aasta 31. detsembrini positiivne, suureneb riigieelarvest iga inimese eest teise sambasse kantava summa suurus ka keskmise tootluse võrra.

Neile, kes teisest sambast lahkusid, kantakse septembri lõpuks küll 1. juulist 2020 kuni 1. septembrini 2021 riigi poolt maksmata jäänud nelja protsendi sotsiaalmaksu maksed, kuid sellelt teenimata jäänud tootlusest ei näe nad sentigi.

Loe siit, mida rahvas oma pensionirahaga peale hakkas.