Hinnahüpe sai alguse sellest, kui Saksamaa välisministri Annalena Berbocki teatas, et Nord Stream 2 gaasitoru ei saa kasutusele võtta, kuna see ei vasta Euroopa reeglitele, kirjutab Läti Delfi. Gaasitoru ise sai valmis juba septembris, kuid saab töötada üksnes Saksamaa ja Euroopa regulaatorite heakskiidu alusel.

Rekord sündis tänavu aasta oktoobris

Esimest korda ületas maagaasi hind börsil oma rekordi selle aasta oktoobris, kui 1000 kuumeetri kohta tõusis hind üle 1700 euro. Olukord paranes novembri alguses, kus gaasi hinnapiir jäi 665 euro juurde. Novembri keskpaigas hakkasid aga hinnad taas tõusma. Nõnda ka täna hommikul, kui börsihind jõudis oma 1228 euroni.

Ka Eesti Gaasi juht Ants Noot tõdes Ärilehele, et maagaasi hind püsis koduklientidel viimased kolm aastat paigal, kuid sel sügisel on nad pidanud mitu korda hinda tõstma.

"Maagaasi edasist hinnasuunda saab prognoosida praegu sõlmitavate tulevikutehingute abil ja ses asjus on positiivseid uudiseid: lepingud ennustavad maagaasi odavnemist kevadsuvel. Loodetavasti nii läheb ja turg stabiliseerub. Samas hinnakõikumised on tulnud ja tõenäoliselt jäävad turule,” ütles Noot Ärilehele.