Määrusega täpsustatakse, kuidas peavad ettevõtjad edaspidi riigi julgeoleku huve arvesse võtma. Riist- ja tarkvara ohtu riigi julgeolekule hinnatakse kasutusloa menetluses. Kasutusloa kohustus ning kõrge riskiga riist- ja tarkvara keeld kehtib tehnoloogiale, mis plaanitakse kasutusele võtta pärast määruse jõustumist. Lisaks rakenduvad mõlemad ka juba olemasolevale tehnoloogiale, milles võetakse kasutusele 5G või uuemad funktsioonid.

Kasutusloa kohustus ja kõrge riskiga tehnoloogia keeld kehtib sidevõrgu eri osades erinevalt, näiteks tuumikvõrkude puhul hakkavad need kehtima koheselt, kuid 5G ja uuemate võrkude puhul hakkavad need kehtima pärast üleminekuaega. See tähendab, et 5G võrkude puhul tuleb kasutusluba hakata taotlema kohe, kuid kõrge riskiga riist- ja tarkvara on lubatud kasutada kuni 31. detsembrini 2025.

Huawei Technologies Eesti juht Ben Chang Bini sõnul on 5G sageduste jaotamine sideoperaatorite vahel Eesti arengu eelduseks. "Sideturbe määrus kujundati tehnoloogiliselt neutraalsena, mis võimaldab kõigil tootjatel teha pakkumisi ja pidada telekommunikatsioonioperaatoritega tarnetingimuste üle läbirääkimisi. Telekommunikatsiooniettevõtetele jääb äsja valminud elektroonilise side seaduse ja valitsuse määruse alusel vabadus ise valida tehnoloogia tarnijaid," mainis ta.

Ettevõtlus- ja infotehnoloogia minister Andres Sutt märkis täna Terevisioonis esinedes, et lubatakse Huaweil Eesti telekommunikatsiooni hangetel võistelda. "Huawei austab Elisa otsust, teha 5G juurutamisel koostööd Nokiaga," ütles Bin. Huawei jätkab oma klientidele tipptasemel toodete ja teenuste pakkumist ning soovib jätkata Elisaga koostööd ka teistes projektides. "Pärast 13-aastast panustamist Eesti digitaliseerimisse, millega pole kaasnenud mitte ühtegi turvaintsidenti, pühendub Huawei jätkuvalt oma klientide teenindamisele, et ehitada üles täielikult ühendatud Eesti," lisas Bin.