Juhul kui investeerisid iseseisvalt mõnda S&P 500 indeksisse või kasvatasid raha pensionifondi kaudu, oled siiski saanud tubli kasvu. Kahjuks leidub kindlasti investoreid, kes noppisid üksikaktsiaid ja kannatasid suurt miinust.

Kes olid 2021 suurimad langejad?

USA turu üheks suurimaks langejaks saab tänase seisuga lugeda Global Payments Inc., kes on langenud 34,67 protsenti. Mis on väga üllatav, kuna ettevõtte töötleb krediitkaartide, deebetkaartide ning digitaalsete ja kontaktivabade maksete kaudu tehtud makseid. Arvestades, et tänu COVID-19 pandeemiale on netikaupluste käibed kasvanud tublisti ja USA tehakse 27,6 protsenti kogu maailma ostudest on aktsia hind üllatav, vahendas Obrelo. Madal hind on muidugi suurepärane uudis mõnele investorile, kes jahib “allahinnatud” aktsiaid, sest firmal tegelikult ei lähe sugugi kehvasti, müük ja kasum on kasvas teises kvartalis vastavalt 15 ja 28 protsenti ning hetkel kaupled väärtpaber 135 USD kandis.

Teised suured langejad olid mängupõrgute aktsiad. Las Vegas Sands(-33,41%) ja Penn National Gaming(-36,46%). Kui 2019 oli Las Vegase kasiinod veel suured tõmbenumbrid, siis koroona tulekuga on turism sealses piirkonnas vaibunud, tuues kaasa rasked ajad kohalikele kasiinodele.

2020 oli mängutootjatele edukas aasta, suured tootjad kasvatasid oma käivet usinalt, kuna paljud veetsid esimese laine arvutimänge mängides. Kahjuks võrreldes eelmise majandusaastaga on see kord langus suur. Take-Two, kelle sulest on meieni jõudnud sellised mänguseeriad nagu Grand Teft Auto ning Red Dead Redemption 1 ja 2, on langenud sel aastal 14,36 protsenti, kaubeldes hetkel 178 USD juures. Activision on teine samas vallas tegutsev suurfirma, nemad on langenud 29,82 protsenti.

Activisioni analüütik Drew Crum alandas hinnasihti 95 USA dollarilt 77 USA dollarile, viidates negatiivsele meelestatusele ettevõtte juhtkonnas, kirjutas Yahoo Finance. J.P. Morgan pani uueks hinnasihiks 88 USD. Hetkel kaupleb aktsia 65 USD ringis.

Suurimad tõusjad ületasid tublisti künnist

Positiivne on see, et suur hulk firmasid ületasid oma eesmärke suurelt. S&P 500 top kümme koosnes energia-, ravimi- ja IT-sektorist, lisaks sekka üks autotootja ja pank.

Kõige õnnelikumad investorid on need, kes omasid aasta algusest peale Devon Energy Corporation aktsiat. Väärtpaber on tõusnud aasta algusest 165 protsenti.

Ameerikas naftat ja gaasi pumpav firma Marathon Oil Corporation suutis tõusta võimsad 139 protsenti. Covid-19 aitas kaasa vaktsiinitootja Moderna tõusule, kes saavutas tugeva 139,29 protsendilise tõusu. Autotootjatest jäi seekord Tesla kaugele maha. Kui Tesla tegi 51 protsenti tõusu, siis Ford tõusis 130 protsenti.

Numbrid on ilusad, aga kas tõus jätkub või oleks mõistlik müüa?

Yahoo finance teatab, et Devon Energy säilitab oma hinda ja püsib stabiilsena. Lisaks soovitasid nad hoida Marathon Oil Corp. aktsiat, sest nende edu ennustatakse ka eesolevaks aastaks. Moderna tulemused sõltuvad hetkeolukorras enamasti koroonast ja tema levikust. Kui lisasüstide vajadus säilib, ei näe analüütikud põhjust, miks peaks aktsial halvasti minema.

Fordi eduks saab lugeda nende elektriautostrateegiat. Tuues tootmisse elektrilised Ford Mustang ja Ford F-150, viimase sisepõlemismootoriga variant on olnud aastaid number üks kastiauto Ameerikas. Ühtlasi omab Ford suurt osalust Rivianis, mis on elektriautosi tootev startup, kes tuli selle aasta sügisel börsile, tehes vägeva lennu. Teine tähtis teadaanne oli, et Ford koostöös SK Innovation Co. asutavad Ameerikasse akutootmistehase. Selliste uudiste najal usub Yahoo Finance, et aktsia jätkab positiivselt ka 2022.

Nvidia korporatsioonile on samuti ennusatud suurt tuleviku, kuna ta on tähtis hammasratas tuleviku maailmas: metaversum ja Web3. Yahoo finance soovitab osta ja hoida teda kogu järgmise kümnendi.