Hollandi baasfutuurid tõusid neljandat päeva järjest ja koguni 41% võrra. Saksamaa elektrihinna märtsiprognoos tõusis koguni 31%. Hinnad on kogu nädala jooksul hüppeliselt tõusnud, kuna pinged Ukraina pärast kärjest süvenesid. Ka kivisöe hind on kerkinud.

Venemaa alustas neljapäeva alguses raketirünnakuid, mis vallandas Euroopas aastakümnete kõige hullema julgeolekukriisi. Ukraina siseministeerium hoiatas, et sihtmärgiks on pealinn Kiiev ning kutsus kodanikke minema varjenditesse. Ukraina piirivalve teatas, et neid tulistatakse viiest riiki ümbirtsevast piirkonnast, sealhulgas Krimmist lõunas ja Valgevenest põhjas.

"Laiem pilt sõltub suuresti sellest, kuidas Euroopa ja USA reageerivad," ütles Hans van Cleef, ABN Amro Bank NV vanemökonomist. "Kas suurriigid kehtestavad nafta- ja gaasisektori vastu sanktsioone või mitte?"

Kui seda sektorit säästetakse, võib ralli varsti otsa lõppeda, ütles ta. Brenti toornafta hind hüppas viimaste arengute keskel esimest korda pärast 2014. aastat üle piirist 100 dollarit barrelist. Niigi energiakriisis vaevleva Euroopa kütusevarud satuvad veelgi suuremasse ohtu. Enam kui kolmandiku oma gaasivarudest saab mandriosa Venemaalt ning kütusevarude vähesus viis eelmisel aastal hinnad rekordtasemele. Venemaa eesmärk on hoida oma gaasitarned välismaale "katkematuna", ütles energiaminister Nikolai Šulginov selle nädala alguses.

Kütusega varustatus

"Kui Lääs otsustaks Venemaa SWIFTist välja lülitada, muutuksid Venemaa gaasitarnete maksed võimatuks," ütles Oxfordi Energiauuringute Instituudi vanemteadur Katja Jafimava, viidates pankade poolt kasutatavale sõnumivõrgule. "See oleks lepinguline force majeure, mis tooks kaasa tarnete peatumise, millel oleks dramaatilised tagajärjed Euroopa tarbijatele füüsilise kättesaadavuse ja hinna seisukohast," ütles ta.

Saksamaa on juba peatanud Nord Stream 2 gaasijuhtme sertifitseerimisprotsessi, mis aitaks tuua gaasi otse Venemaalt Euroopasse. USA lisas kolmapäeval projekti oma Venemaa-vastaste sanktsioonide nimekirja. Venemaa rünnaku tõttu ei saa torujuhtme kasutamise ametlik lubamine tõenäoliselt keskpikas perspektiivis alata, ütles Saksamaa asekantsler Robert Habeck neljapäeval.

Suurema ebakindluse tõttu Venemaa gaasivoogude suhtes prognoosivad analüütikud Goldman Sachsist kuni Wood Mackenzie Ltd. ja Rystad Energy ASini, et kõrgemad hinnad kestavad selle aasta lõpuni, sest elektritootmises, tööstuses ja kütmiseks kasutatavast kütusest on puudus. Venemaa on energiavoogusid juba alates eelmise aasta teisest poolest piiranud.

"Pärast seda sünget hommikut peame olema valmis selleks, et Venemaa gaasi voolab ainult valitud ELi riikidesse," ütles Pariisi poliitikauuringute instituudi professor Thierry Bros. "See paneb ELile täiendavat stressi nii energeetika kui ka diplomaatilise poole pealt," lisas ta.

Hollandi gaasi võrdlusfutuurid jõudsid varem 125 euroni megavatt-tunni eest, mis on kõrgeim tase alates 23. detsembrist. Kell 9.10 hommikul kaubeldi futuuridega Amsterdamis 19% kõrgemal tasemel 106,11 eurot megavatt-tunni kohta. Saksamaa märtsi elektrienergia hind jõudis 260 euroni megavatt-tunni eest, mis on kõrgeim tase alates 7. jaanuarist. Euroopa kivisöe hind kallines ICE Futures Europe'il koguni 13%, 145 dollarini tonni kohta.

Ukrainast gaasi voolab

Euroopa Liit kavandab neljapäeva õhtul erakorralist tippkohtumist bloki juhtide vahel, et arutada kriisi. Kui Venemaalt tulevate gaasijuhtmete tarned peaksid kriisi tõttu katkema, peab Euroopa konkureerima Aasiaga veeldatud maagaasi pärast.

Venemaa gaasi eksportija Gazprom teatas neljapäeval, et transiit Euroopasse Ukraina kaudu käib tavapäraselt. Umbes kolmandik Venemaa gaasist Euroopasse voolab tavaliselt Ukraina kaudu ja analüütikud on öelnud, et konflikti eskaleerumine võib neid vooge häirida.

"Pikaajalise katkestuse korral ei saaks gaasivarusid suve jooksul taastada," ütles WoodMac'i Euroopa gaasiuuringute peamine analüütik Kateryna Filippenko kolmapäeval oma saadetud märkuses. "Me seisaksime silmitsi katastroofilise olukorraga, kus gaasivarud oleksid järgmisel talvel nullilähedased. Hinnad oleksid taevas. Tööstused peaksid sulgema. Inflatsioon tõuseks spiraalselt. Euroopa energiakriis võib väga hästi vallandada ülemaailmse majanduslanguse," lisas ta.

Meie regioonis seis teine

Soome meedias kirjutatakse, et riik valmistub võimalikuks Vene gaasikraanide kinni keeramiseks.

Euroopa Liit ei ole veel sanktsioonidega läinud Venemaa majanduse alustala ehk energia kallale, kuid sõjategevus võib selle variandi lauale tuua.

Soomes on olukord kergem, sest maagaasi asendamine muude variantidega ei tohiks olla suureks probleemiks. Sama seis on kogu Baltikumil.

Soome saab gaasi peamiselt kahe torujuhtme kaudu. Otseliin Venemaaga on Imatra kaudu. Teine on aga Balticconnector, mis toob neile gaasi Baltikumist - Lätist ja Leedust. Soome gaasivõrk on nõnda Baltikumiga ühendatud. Täna tuleb Soome mõlemast torujuhtmest suhteliselt võrdne kogus gaasi, kuid vajadusel võib kasutada ka vaid üht torujuhet.

Soome gaasivõrgu operaatori Gasgrid Finlandi tegevjuht Olli Sipilä kinnitas eile, et Soome turu jaoks on olemas piisavalt gaasi, isegi kui Venemaa enam gaasi peale ei anna.

„Balticconnector annab meile ligipääsu Läti gaasivarudele ja Klaipedas asuvale LNG terminalile. Saame gaasi Eesti kaudu," tõi Sipilä välja.

LNG ehk veeldatud maagaas liigub laevadega ning Euroopa Liit on selle tarneid sel talvel juba tõstnud. Siis, kui Venemaa hakkas maagaasi tarneid piirama. Sipilä kinnitas, et Balticconnector kataks igati Soome vajaduse.

„Soomes on gaasi vajadus hetkel sama suur kui on Balticconnectori läbilaske võime. Veeldatud maagaasi saab tuua kohale igalt poolt maailmast ja andmed näitavad, et seda on turul piisavalt," ütles ta.

Jaga
Kommentaarid