Möödunud nädalal teatas Eesti põllumajandus- ja toiduamet, et Eesti Prisma Peremarketite lettidelt eemaldatakse võimaliku salmenelloosiohu tõttu mitmed Kinderi tooted. Poodidest eemaldati tooted Kinder Surprise, Kinder Surprise Maxi, Kinder Mini Eggs ja Kinder Schokobons.

Belgia toiduohutusamet AFSCA teatel ei suutnud Kinderi tootja Ferrero piisavalt infot jagada, mistõttu suleti kohalik tehas.

AFSCA ütles, et uurimine on käimas ja tehas lubatakse uuesti avada ainult siis, kui Ferrero suudab esitada vajalikud tagatised toiduohutusnõuete järgimise kohta.

Belgia põllumajandusminister David Clarinval kõneles oma avalduses: "Sellist otsust ei tehta kunagi kergekäeliselt, kuid praegused asjaolud teevad selle vajalikuks. Meie kodanike toiduga kindlustatust ei saa kunagi unarusse jätta."

Haiguste ennetamise ja tõrje Euroopa keskuse (ECDC) andmetel on üheksas Euroopa riigis tuvastatud šokolaadi söömise järel salmonelloosi juhtumeid.

"Ebatavaliselt palju lapsi on haiglaravil viibinud. Mõnel on tõsised sümptomid, sealhulgas verine kõhulahtisus," ütles keskus uudisteagentuuri Reutersi andmetel.

Andmete kohaselt on hetkel üle Euroopa tuvastatud 134 salmonella juhtumit. Kõige rohkem juhtumeid on Ühendkuningriigis, kus 24 tunni jooksul kinnitati 63 kinnitatud juhtumit. Juhtumeid on tuvastatud ka Prantsusmaal, Iirimaal, Belgias, Saksamaal, Luksemburgis, Madalmaades, Rootsis ja Norras.

Salmonelloos on nakkushaigus, mida põhjustab salmonella bakter. Salmonellad on looduses laialt levinud mikroorganismid, mis esinevad loomade seedetraktis, aga ka linnumunades, toorpiimas ja mujal loomsetes ning mitteloomset päritolu toiduainetes. Salmonella on toidul märkamatu ega muuda toidu lõhna ja maitset. See on kõige sagedamini toidumürgitust tekitav bakter.