See võib tunduda halva naljana – võiks ju koostööd teha –, kuid riigid ootavad järjekorras, et minna Nord Streami gaasitorusid uurima pärast seda, kui need septembri lõpus võimsates plahvatustes kahjustada said.

Praegu uurivad torusid meeter meetri haaval Saksamaa ametivõimud, et püüda välja selgitada, kes oli plahvatuste taga. „Kasutame näiteks allveerobotit,“ ütles Saksa rannavalve Rootsi meediale.

Plahvatusi on aga raske uurida, kuna kahjustuste juurde on lubatud ainult ühe riigi meeskond korraga. „Kõik teised peavad jääma piirkonnast ühe meremiili kaugusele, kuni meie seda uurime,“ sõnas Saksa rannavalve.

Varem sel kuul teatas Gazpromi tegevjuht Aleksei Miller, et tahab suure osa kahjustatud torujuhtmest üles tõsta ja ära parandada. Venemaa on olnud pahane, et neid ei kaasata torujuhtmete plahvatuste uurimisse.

Septembri lõpus registreerisid mitu riiki nii Nord Stream 1 kui ka 2 juhtmete juures plahvatused, mis ulatusid Richteri skaalal 2,3 magnituudini. Venemaa gaasitarned olid juba peatunud, kuid gaas oli torudes endiselt rõhu all. Lääneriigid on kahtlustanud Venemaad, Venemaa omakorda lääneriike.