Tallinna börsi põhinimekirja käive oli täna ligi 923 tuhat eurot. Kõige suurema kauplemiskäibega väärtpaber oli täna Enefit Green (290 643 eurot). Ka kõige enam tehinguid tehti Enefit Greeniga (589 tehingut). Tõenäoliselt eilsete uudiste valguses, kus tulid poolaasta tulemused ja ettevõte käive näitas olulist langust, kajastus uudis täna Pro Kapitali aktsia hinnas. Langus oli -4,09% ning väärtpaberi kauplemiskäive oli 11 568 eurot.

Balti börsiindeksitest kõige suuremat tõusu näitas Riia (+1,8%). Tallinn (-0,06%) ja Vilnius (-0,27%) on aga languses.

Mis veel toimus?

  • Baltikumi suurim erakapitali fondivalitseja BaltCap sai esimese omataolisena Eestis finantsinspektsioonilt alternatiivfondi valitseja (AIFM) täieulatusliku tegevusloa. Loe lähemalt.

  • Krüptoplatvorm Change teatas täna, et tulenevalt muudatustest, mille eesmärk on jõuda kasumlikuks, kavatseb firma koondada esialgsel hinnangul 23 töötajat. Tegu on osa restruktureerimisplaanist. Loe lähemalt.

  • Norra riiklik 1,3 triljoni eurone naftafond kerkis tänavuse esimese poolaastaga 10% ehk 131 miljardi euro jagu. Seda suuresti tänu tehisintellektiga kaasa tulnud ootustele. Aktsiaid osteti lõppenud poolaastal ka kohalikus Tallink Grupis. Loe lähemalt.

Coinbase Global sai loa müüa tuletisinstrumente USA-s

USA suurima krüptobörsi tütarettevõte Coinbase Financial Markets Inc. on saanud National Futures Associationilt loa krüptofutuuride pakkumiseks. Ettevõtte pressiesindaja sõnul võimaldatakse futuuridele ligipääsu mõne nädala jooksul.

Coinbase on tuletisinstrumentide pakkumise töötanud juba mõnda aega. Väidetavalt oodati assotsatsiooni heakskiitu kaks aastat. 2022. aasta alguses ostis Coinbase ettevõtte FairX, mis uue nimega Coinbase Derivatives Exchange saadab futuure ostma hoopis kolmandatelt osapooltelt ehk maakleritelt. Nüüd aga saab Coinbase neid samu tuletisi kasutajatele pakkuda otse põhirakenduse kaudu.

USA ja Euroopa börs

Frankfurdi börsi indeks DAX on täna plussis (+0,21%). Samuti ka Hispaania börsi põhiindeks IBEX 35 (+0,3%). Suurimat langust näitab aga Itaalia börsi põhiindeks FTSE MIB (-0,57%). Sealjuures on languses ka Londoni börsi indeks FTSE 100 (-0,36%).

USA börsil aga on tõusu näitamas nafta (+0,15%) ja Dow (+0,31%). Hirmuindeks VIX on aga suures languses (-2,67%). Samuti ka Nasdaq (-0,19%).