Tallinna börsiindeks langes täna 0,59%. Viimase kaheksa kauplemispäeva jooksul on kohalik börs langenud seitsmel päeval, kokku 3,53%.

Ainuke plussis põhinimekirja aktsia oli täna EfTEN Real Estate Fund, mis tõusis 0,54%. Teistpidi langes põhinimekirjas kõige enam Arco Vara (-2,39%), Tallinna Vesi (-2,34%) ning PRFoods (-2,17%).

Mis veel toimus?

  • Valitsuses jätkuvad arutelud, kuidas lappida riigieelarvet. Seetõttu kohtusid täna pankade juhid peaministri Kaja Kallasega, et arutada millist mõju avaldaks pankade täiendav maksustamine majandusele. Kui hetkel pole lõpuni selge, kas pankade lisamaks tuleb ja milline see võiks olla, siis otseselt mõjutaks see kahte siinset börsifirmat: Coop Panka ja LHV Groupi.

  • Juuni alguses huvide konflikti vältimiseks Nordic Fibreboardi nõukogust taandunud Joakim Helenius plaanib nüüd nõukogu esimeheks tagasi tulla. See ettepanek tehakse ettevõtte aktsionäridele 10. oktoobril toimuval aktsionäride erakorralisel koosolekul. Tegu on koosolekul ainsa päevakorrapunktiga. Lisanimekirjas noteeritud Nordic Fibreboard on Eesti puidutöötlemisettevõte.

  • LHV Noortepanga kliendibaasi analüüs näitab, et pea iga viies noor vanuses 18–25 tegeleb investeerimisega. Kui viimasel aastal on mingil viisil raha kõrvale pannud 74% Eesti elanikest, siis 18–29-aastaste seas on näitaja lausa 91%. Täpsemalt saab lugeda siit.

Euroopas on täna börsid pigem vähemvolatiilsed. Briti indeks FTSE 100 on tõusnud 0,1%, samas prantslaste CAC 40 on langenud 0,1% ja sakslaste DAX 0,4%. Põhjamaade indeks OMX Nordic 40 on kella viie seisuga aga samas punktis, kus eile päeva lõpetas.

USA-s on investorid ettevaatlikud, oodates kolmapäevast föderaalreservi kohtumist ning kuidas on muutunud keskpanga prognoosid tuleviku osas. Finantsturgudel ollakse sisuliselt konsensuslikul arvamusel, et intressimäärasid föderaalreserv homme ei puutu. Dow Jones on esimese pooltunni järel langenud 0,4%, S&P 500 0,5% ning Nasdaq Composite 0,8%.

S&P 500 indeksis on täna enim langenud Walt Disney aktsia (-3,1%), mis teatas täna, et kavatseb oma investeeringuid kahekordistada. Ettevõte kavatseb järgmise kümne aasta jooksul investeerida 60 miljardit dollarit teemaparkide arendamiseks.