Ta rõhutab, et Finnairi osas tuleb kindlasti eristada juba olemasolevad aktsionärid ehk need, kes olid aktsiaid ostnud hiljemalt reedel (27.10.2023) ja uued aktsionärid (need, kes ostsid aktsiaid alates esmaspäevast).

Olemasolevad aktsionärid peaksid kindlasti ennast ettevõtte investorsuhete lehel avaldatud infoga kiiresti kurssi viima (vaata siit) ja veelgi täpsemalt siin.

Iga olemasolev aktsionär, kes oli hiljemalt 27.10.2023 aktsiaid ostnud saab iga aktsia eest kontole ühe Finnairi märkimisõiguse. Iga kahe õiguse eest saab märkida 27 Finnairi aktsiat ja murdosaline märkimine pole lubatud. Seega nt. 1 õiguse eest 13,5 aktsiat märkida ei saa, vaid tuleb märkida 2 õiguse eest 27 aktsiat.

Olemasolevad Finnairi aktsionärid, kes õigused kontole saavad peavad arvestama, et neil on igal juhul vaja midagi nendega teha. Kui õigusi uute aktsiate märkimiseks ei kasutata ega neid maha ei müüda, siis aeguvad nad väärtusetuna. Juhul kui investor märkimises ei osale, lahjeneb tema osalus 93,1%.

Finnairi dramaatiline nädal

Esmaspäeval alustasid Finnairi aktsiad kauplemist võimsa hinnalangusega. Nädala algusest alates ei saanud aktsiate ostjad enam kaasa uute aktsiate märkimisõiguseid ning ostetud aktsiad annavad neile kätte oluliselt väiksema osa ettevõttest kui veel nädal varem.

Uue aktsiaemissiooniga loodab Finnair saada netotulu 558 miljonit eurot. Emissiooni eesmärk on tugevdada ettevõtte finantspositsiooni ja vähendada finantseerimiskulusid intressitõusude ja Ukraina agressioonisõja järgses keskkonnas ning toetada ettevõtte pikaajalist kasvu.

Õigusi omaval investoril on kolm valikut:

  1. Osaleda kõigi õiguste ulatuses uute aktsiate märkimises

  2. Müüa õigused börsil

  3. Soovi korral võib õigusi ka börsilt juurde osta, et neid märkimiseks kasutada.

Aktsiaõigused on Helsinki börsil kaubeldavad alates 3.11.2023 kuni 13.11.2023 sümboli FIA1SU0123 all.

Õiguste teoreetiline kauplemishind kujuneb märkimishinna 0,03 eurot lahutamisel aktsia turuhinnast 0,05 ja selle korrutamisel iga õiguse eest märgitavate aktsiate arvuga. Valem (0,05 - 0,03)*13,5 = 0,27. Seejuures tuleb arvestada, et teoreetiline kauplemishind põhineb vaid praegusel turuhinnal.

Analüüsimaja EVLI on Finnairi aktsia õiglaseks hinnaks seadnud 0,05 eurot ning märkimisõiguse puhul 0,23 eurot.

NB! Arvestades aktsia ja märkimisõiguse hindade nii lähedast hinda tuleb investoril olla eriti hoolikas, et order sisestatakse õige sümboliga väärtpaberile. Soovides aktsiaid osa, tuleks kasutada sümbolit FIA1S ja märkimisõiguste ostmisel sümbolit FIA1SU0123. Viimase juhul tuleb kindlasti ka õigusi kasutada ehk kas aktsiaid märkida või uusi aktsiaid osta.

Uued investorid peaksid enne Finnairi investeerimist tegema tavapärase analüüsi ja hindama ettevõtte riske ja võimalusi ning nende sobivust enda portfelliga.

Uute aktsiate märkimisperiood algab reedel, 3. novembril kell 9.30 Soome aja järgi ja lõpeb 17. novembril kell 16.30.

Finnair on Soome suurim lennufirma, mis koos oma tütarettevõtetega on Soomes domineeriv nii sise- kui ka rahvusvahelistel lennureisidel. Ettevõtte suurim aktsionär on hetkeseisuga Soome valitsus, kellele kuulub 55,84% aktsiatest. Soome valitsus on juba ka teatanud, et plaanib oma õigusi uute aktsiate märkimiseks täies mahus kasutada.