YLE hinnangul on droonide eksport Venemaale seotud septembris toimunud sanktsioonidest kõrvalehoidmisega, mida uurib Ida-Uusimaa ringkonnakohus. Mõlemal juhul kahtlustatakse kahte Soome ettevõtet, mille eest vastutab üks ja sama isik. Ka kahtlustatavad kuriteod on samad.

Üks ja sama juhtum?

Septembri keskel panid Ameerika Ühendriigid kaks Vantaa ettevõtet, Siberica ja Luminor, sanktsioonide alla. Ettevõtted pandi musta nimekirja keelatud toodete eksportimise eest Venemaale. Ettevõtete jaoks tähendas see, et USA firmadel ei ole lubatud neile ilma vastava loata tooteid müüa.

Siberica ja Luminoril on sama omanik ja tegevjuht. Ta vangistati Ida-Uusimaa ringkonnakohtu otsusega 18. septembril, s.t vaid mõni päev pärast USA otsust. Kahtlusaluseid on kokku kuus.

Eile teatas Soome toll avastatud droonikaubandusest ning ameti andmetel oli paberite kohaselt Soomest Kasahstani teel 3500 drooni ja muud sanktsioonide alla kuuluvat kaupa, kuid need jäid Venemaale.

Ettevõtetega seotud isikuid kahtlustatakse raskendatud regulatiivse kuriteo ja kaitsevarustuse ekspordi toimepanemises ning kahtlusaluseid on samuti kokku kuus.

Tolli sõnul on üks kahest ettevõttest ostnud sanktsioonide alla kuuluvaid tooteid ja teine tegeles ekspordiga. Kaupu on veetud rohkem kui 30 partiid. Tollijärelevalve direktori Hannu Sinkkoneni sõnul näitab eeluurimise käigus saadud teave, et tegevust on juhitud ja rahastatud Venemaalt.

Eestis sündinud mehel on Prantsusmaa pass

Siberica on ladustamisega tegelev ettevõte ja Luminor tegutseb ekspedeerimise ja prahtimise sektoris. Luminor annab tööd ühele inimesele, Siberica kahele.

Mõlema ettevõtte omanik ja tegevjuht on Prantsuse kodanik Gabriel Temin. Ta sündis aga 1980. aastal Eestis. Temin on 43-aastane ja tal on alates 1991. aastast alaline elukoht Soomes.

Mõlema ettevõtte käive kasvas jõudsalt 2022. aastal, kui Venemaa alustas Ukrainas sõda. Luminori käive kasvas seitsmekordseks. Aastal 2021 oli see umbes 2 miljonit eurot ja eelmisel aastal 14,7 miljonit eurot. Ettevõte teenis 447 000 eurot kasumit.

Siberica käive kasvas 480 000 eurolt 687 000 euroni. Ettevõte aga teenis 23 000 eurot kahjumit. Temin on registreerinud Luminori ka Prantsusmaal ja Serbias.