Tallinna börsi põhinimekirja käive oli ligi 632 tuhat eurot. Suurima kauplemiskäibega väärtpaber oli Ignitis Grupe (170 355 eurot). Kõige rohkem tehinguid tehti Enefit Green (468 tehingut). Arvestatava kauplemiskäibe poolest näitas täna langust Pro Kapital Grupp (-3,65%, kauplemiskäive 6286 eurot).

Balti börsiindeksid on täna kõik rohelises. Kõige suuremat tõusu näitab Vilniuse börsiindeks (+0,84%), seejärel Riia (+0,13%) ja siis Tallinn (+0,08%)

Mis veel toimus?

  • LHV Banki juht Erki Kilu sõnas intervjuus Ärilehele, et üks keerulisemaid küsimusi panga ülesehitamisel on see, kuidas süstida töötajatesse omanikutunnet. Loe lähemalt.

  • USA üks suurimaid kiibitootjaid Nvidia kavatseb õige pea turule tuua kohandatud versiooni mänguprotsessorist, mis on küll aeglasema jõudlusega, kuid vastab USA ekspordipiirangutele. Loe lähemalt.

  • Taskuhäälingus olid teemadeks investeerimiskonto tulevased muudatused, tihti puusse panevad börsiprognoosid, aastast enim meelde jäänud sündmused ning mida me järgmisel aastal huviga jälgime. Loe lähemalt.

Krüptooptsioonide kauplemismaht teeb rekortulemust

Sel aastal krüptovaluutade märkimisväärne taastumine paneb tuletisinstrumentide ehk derivatiivide turu elama. On näha, et krüptooptsioonide ja -futuuride nõudlus on märgatavalt kasvanud institutsionaalsete investorite seas, kes teevad panused enne, kui USA regulaatorid peavad andma nõusoleku fondidele, mis investeerivad otse bitcoin’i.

Väidetavalt on bitcoini-optsioonide kauplemismaht saavutanud rekordtaseme. Näiteks krüptooptsioonide suurim börs Deribit on valmis kõigi aegade parimaks kvartaliks. Optsioonide nominaalväärtus peaks olema 11 miljardit dollarit, mis aeguvad aasta viimasel kauplemispäeval ehk reedel, koosnedes 7,7 miljardi dollari väärtuses bitcoini ja 3,5 miljardi dollari suurustest etheriumi optsioonidest. Aegumine võib kaasa tuua keskmisest suurema kauplemisaktiivsuse, ent Deribiti kaubandusjuhi Luuk Strijersi sõnul ei tohiks see hindadele suurt mõju avaldada.

USA ja Euroopa börs

Euroopa börsil on enamik indekseid rohelises. Kõige suuremalt on tõusnud Hispaania börsi peamine indeks IBEX 35 (+0,45%). Tõusu näitab ka Itaalia börsi peamine indeks FTSE MIB (+0,35%).

USA börsil on kirjutamise hetkel oluliselt tõusnud VIX (+1,04%). Samuti on tõusus ka nafta (+0,98%). Kuld aga on languses (-0,68%).