Tallinna börsi põhinimekirja käive ulatus ligi 666 tuhandeni. Kogu Balti börsil kõige enam kaubeldi Ignitis Grupega (285 664 eurot). Kõige enam tehinguid tehti Enefit Greeniga (390 tehingut). Täna näitasid Tallinna börsi kontekstis langust J. Molner (-4,02%) ja Ekspress Grupp (-1,89%). Samas peab arvestama, et nende kauplemiskäive oli võrdlemisi madal.

Balti börsiindeksitest näitasid kõik täna tõusu. Suurim tõustja oli Tallinna börsiindeks (+0,2%), seejärel Vilnius (+0,14%) ja siis Riia (+0,01%).

Mis veel toimus?

  • Tehnoloogiaettevõte Wise kasvatas kolmandas kvartalis käivet 23% ning kergitas täisaasta kasumiprognoosi. Loe lähemalt.

  • Tesla ja SpaceX-i tegevjuht Elon Musk, kes muuhulgas omab ka sotsiaalvõrgustiku X (endise nimega Twitter), ütles esmaspäeval, et ta tahab saada kusagil 25-protsendilist hääleõigust enda elektriautode tootja Tesla üle. Loe lähemalt.

  • Finantsinspektsioon karistas pensionifondide valitsejat Tuleva Fondid AS väärteo toimepanemise eest 100 000 euro suuruse rahatrahviga, sest Tuleva Fondide finantsteenuste reklaamides esinesid olulised puudused, teatas Finantsinspektsioon. Loe lähemalt.

Laenuintresside langetamine tänavu on tõenäoline

„Euroopa keskpank tõenäoliselt alustab laenuintresside alandamist sel aastal, kuid on teadmata täpne ajastus, sest kõik sõltub andmetest,“ ütleb keskpanga üks nõukogu liikmetest Francois Villeroy de Galhau.

Keskpanga järgmine liigutus on intressi alandamine, sest kõrged intressid on oluliselt aidanud võidelda inflatsiooniga. Samas soovitakse vältida ka majanduslangust. „On liiga vara veel soovida võitu, aga kui vaadata rahapoliitikat ja mida me oleme saavutanud viimase 12 kuu jooksul, siis võime olla enesekindlad,“ ütles Villeroy. „Tõenäoliselt toimub alandamine sel aastal, kuid küsimus millal on hetkel liialt ennatlik,“ lausub ta.

Villeroy kommentaarid saabusid nädal enne keskpanga otsust laenukulude osas. Samas arvavad ökonomistid, et euribor jääb siiski 4 protsendi juurde ehk vankumatuna kolmandat kohtumist järjest.

Ometi olid eilsed keskpankurite sõnumid suunatud sellele, et inflatsioon ja geopoliitilised riskid takistavad EKP-l sel aastal intressimäärasid alandamast. EKP nõukogu liikme ja Austria keskpankuri Robert Holzmann ühines kolleegidega, sealhulgas EKP presidendi Christine Lagarde’i, EKP nõukogu liikme Constantinos Herodotu ja peaökonomisti Philip Lane’iga, kes hoiatasid, et intressimäärade kärpimisest on veel liiga vara rääkida.

USA ja Euroopa

Euroopa olulised indeksid on kõik languses. Suurimat langust näitab Hispaania börsi peamine indeks IBEX 35 (-0,98%). Languses on ka Frankfurdi börsi indeks DAX (-0,66%) ja ka Itaalia börsi indeks FTSE MIB (-0,51%).

USA börsil näitab suurt tõusu aga hirmuindeks VIX (+8,98%). Aga Nasdaq (-0,69%)ja S&P 500 (-0,65%) on näiteks languses.