Tallinna börsi põhinimekirja käive oli täna ligi 900 tuhat eurot. Kogu Balti börsilt kõige suurima käibega väärtpaber oli LHV Group (280 538 eurot). Kõige enim aga kaubeldi hoopis Enefit Greeniga (514 tehingut). Tallinna börsi kontekstis suuri muutusi arvestatava kauplemiskäibega ei toimunud. Samas näitas märkimisväärset tõusu Airobot Technologies (+26,53%).

Balti börsiindeksitest näitas täna suurimat tõusu Riia (+0,2%). Plussis oli ka Vilnius (+0,04%). Samas Tallinna börsiindeks oli languses (-0,29%).

Mis veel toimus?

  • Elon Musk andis X-is (eelmise nimega Twitter) teada, et esimene inimene on sai tema iduettevõtte Neuralinki ajuimplantaadi. Tegemist on Muski sõnul olulise sammuga tuleviku suunas, kus inimesed saavad arvuteid ja erinevaid seadmeid kontrollima hakata mõtete abil. Loe lähemalt.

  • Bigbankis kohapealses kontrollis käinud Finantsinspektsioon tegi tuvastatud puuduste kohta ettekirjutuse. Loe lähemalt.

  • Merko Ehitus alustab Rae vallas uue elukvartali ehitust, kuhu kerkib kokku kümme kortermaja ja neli ridaelamut. Ettevõtte finantsüksuse juht Urmas Somelar märgib, et uue projektiga alustamine ei viita kindlustunde kasvule, vaid kombatakse turgu. Seda enam, et ka rasketel aegadel vajavad inimesed kodu. Loe lähemalt.

Väljavaade globaalsele majanduskasvule on hea

Rahvusvaheline Valuutafond tõstis ülemaailmse majanduskasvu progonoosi, mis on oodatust optimistlikum. Samas on õhus sõjast ja inflatsioonist tulenevad riskid.

Maailmamajandus peaks valuutafondi hinnangul sel aastal kasvama 3,1%. Samas ennustati mullu oktoobris kasvuks 0,2 protsendipunkti vähem ehk 2,9%. Fond hoiab 2025. aasta prognoosi muutumatuna ehk 3,2%.

Keskpankade rahakarmistamispoliitika inflatsiooni kontrolli all hoidmiseks ja avaliku raha kulutuste kärpimine osades maades on üks põhjustest, mis eeldatav kasv on oodatust aeglasem võrreldes näiteks kahe viimase pandeemiaeelse aastakümnega. Tollal oli keskmine kasv 3,8%. Samas arvestades koroonast tulnud hinnašokki ja sellele järgnenud intressitõuse möönab fond, et oleks võinud minna ka kordades halvemini.

„Ülemaailmne majandus näitab märkimisväärset vastupidavust ja oleme jõudnud viimasesse faasi, et liikuda pehme maandumise suunas, mis tähendab inflatsiooni vähenemist ja majanduskasvu püsimist,“ tõdes valuutafondi peaökonomist Pierre-Oliver Gournichas lühidalt.

USA ja Euroopa börs

Kirjutamise hetkel on suur osa Euroopa indeksitest plussis. Suurimat minekut näitab Hispaania peamine börsiindeks IBEX 35 (+1,21%). Londoni peamine börsiindeks FTSE 100 on ka hästi tõusnud (+0,53%).

USA-st näitab aga head minekut kuld (+2,04%) ja volatiilsusindeks VIX (+0,8%). Nasdaq on jällegi aga languses (-0,09%).