Tänane Tallinna börsi põhinimekirja käive ulatus ligi 1,135 miljoni euroni. Kogu Balti börsilt kõige suurema kauplemiskäibega väärtpaber oli LHV Group (558 803 eurot). Kõige enam tehinguid tehti ka LHV Groupiga (793 tehingut). Arvestatava kauplemiskäibe juures suuri tõuse või langusi Tallinna börsil täna polnud.

Balti börsiindeksitest olid täna plussis Tallinna (+0,23%) ja Riia (+0,99%) börs. Vilnius (-0,09%) oli aga languses.

Mis veel toimus?

  • Facebooki emafirma Meta teatas, et hakkab esmakordselt aktsionäridele dividendi maksma ning ostab ka enda aktsiaid tagasi. Loe lähemalt.

  • Tallinna Vee müügitulu oli 2023. aasta neljandas kvartalis 15,52 miljonit eurot, mis on aastavõrdluses 0,51 miljoni euro võrra väiksem. Ettevõtte sõnul mõjutas langust üldine majanduskeskkond ja ehitusteenuste tulu vähenemine. Loe lähemalt.

  • Investor ja rahatarkuse edendaja Kristjan Liivamägi andis Eesti ühe kuulatuima podcast’i „Rahareede“ viimases episoodis teada, et ta lahkub kaassaatejuhi kohalt. Loe lähemalt.

USA tööjõuturu stastika seab küsimusi

USA tööjõuturg näib tugevana, kuna statistika näitab, et aasta jooksul võeti oluliselt töötajaid tööle ning tõsteti palkasid. See aga tähendab tõenäoliselt, et USA keskpank hoiab veel tugevalt kõrvale peatsetest intresside langetamisest.

USA majandusse lisandus Tööstatistika büroo andmeil eelmisel kuul 353 tuhat uut töökohta, näidates viimase kahe kuuga võrreldes tõusvat trendi. Töötusemäär jäi 3,7 protsendi juurde. Tegemist on ühe madalaima tasemega alates 1960ndast aastast. Samas tunnipalk näitas ka kasvu, tõustes enim alates eelmise aasta märtsist. The Wall Street Journali majandusteadlased prognoosisid uute töökohtade arvuks 185 tuhat. Kogu eelmise aasta keskmine tunnipalk tõusis 4,5%, eelmisel kuul oli tõus 0,6%

„See statistika õigustab kindlasti Föderaalreservi intresse paigal hoidma,“ ütles Charles Schwabi peastrateeg Kathy Jones. Marketwatchi andmeil pole kahtlustki, et USA tööjõuturg püsib üsna tugevana. Ehkki inimeste tööle värbamine on aeglustunud ja aasta teises pooles on tulnud ka koondamisi, võib öelda, et enamik ameeriklasi, kes tahavad, leiavad ka töö.

USA ja Euroopa börs

Euroopa börsil on enamik indekseid rohelises. Kõige rohkem on tõusnud Frankfurdi börsi indeks DAX (+0,46%). Tõusnud on ka IBEX 35 (+0,41%).

USA börsilt on nafta (-2,09%) ja kuld (-1,12%) märkimisväärses languses. Volaatilsusindeks VIX (+2,02%) aga näitab tõusu.