Tänane Tallinna börsi põhinimekirja käive oli märkimisväärselt kõrge, ulatudes veidi enam kui nelja miljoni euroni. Peamiselt kergitas tänast käivet rekordilised tulemused avaldanud LHV Group. Ainuüksi Baltikumis oli nende päevane käive ligi 3,6 miljonit eurot. Sellest põhiosa moodustas üks suuremat sorti börsiväline tehing väärtusega 3,119 miljonit eurot.

Börsil kaubeldi aga ligi 444 tuhande euro eest. Ka kõige enam tehinguid Balti börsil tehti LHV-ga (648 tehingut). Ehkki kauplemiskäive oli LHV-l suur, tõusis aktsia täna 0,99%.

Balti börsiindeksitest on kõik rohelises. Kõige suuremat tõusu näitab Tallinn (+0,58%). Seejärel järgneb Vilnius (+0,34%) ja viimasel kohal on Riia (+0,11%)

Mis veel toimus?

  • AS LHV Group teenis rekordiliste ärimahtudega 2023. aastal konsolideeritud puhaskasumina 140,9 miljonit eurot. Nii aasta viimasel kvartalil kui ka aasta lõikes olid kasumlikud kõik grupi tütarettevõtted. Loe lähemalt.

  • Aasta esimene kuu oli krüptomaailmas turbulentne. Pikalt oodatud ja seepärast hinda kruvinud ETFid lubati USA börsidele, kuid tagantjärele saab öelda, et tegu oli „osta kuulujuttude ajal, müü uudiste ajal“ tüüpi hinnaliikumisega. Siiski näitasid suuremad valuutad täiesti arvestatavat hinnatõusu, kirjutab jaanuarikuu kokkuvõttes Binance’i esindaja Eestis, Polina Brottier. Loe lähemalt.

  • Elon Muskile kuuluva kosmoseettevõtte SpaceX seitse endist töötajat tulid lagedale kaebustega, kus väidavad, et ettevõtte juhid diskrimineerivad naisi, viskavad nalja seksuaalse ahistamise üle ja vallandavad kergekäeliselt „peavalu“ tekitavad töötajad, vahendab Bloomberg. Loe lähemalt.

Kahjumist hoolimata suundus Spotify aktsia tõusule

Spotify teatas täna neljanda kvartali tulemused, mis ei olnud kooskõlas ootustega. Ometi näitas aktsia siiski tõusu tänu tulevikuprognoosile, mis oleks ennustanud, et ettevõttel läheb halvemini ja teenib suuremat kahjumit kui oodati.

Ettevõtte teatas, et nende kahjum möödunud kvartalis töötajate lahkumise ja kinnisvaraga seotud kulude tõttu oli 75 miljonit eurot. Nimelt eeldas ettevõte, et kahjum jääb hoopis vahemikku 93 kuni 108 miljonit eurot.

Spotify viitas muuhulghas ka tugevale esimesele kvartalile, mis tõi ettevõttele tulu 180 miljonit, olles oluliselt suurem Wall Streeti analüütikute eeldasid. Aasta tagasi samal perioodil teatas Spotify enda kahjumiks 231 miljonit eurot.

Tänu oodatust parematele uudistele tõusis Spotify aktsia eelturul peaaegu 10%. Kahjuminumbrid saabuvad pärast seda, kui ettevõte suutis möödunud aastal kolmandas kvartalis esimest korda näidata kasumit.

Ka brutomarginaal näitab enam tugevust kui eeldati ehk 26,7%, lüües napilt prognoosi 26,6%. Samas eeldab voogedastaja, et marginaal võib esimese kvartalis taanduda 26,4%-ni.

USA ja Euroopa börs

Kirjutamise hetkel on enamik Euroopa olulisemaid börsiindekseid rohelises. Suurimat tõusu näitab Londoni börsi indeks FTSE 100 (+0,73%). Hea minekuga on ka Hispaania börsi peamine indeks IBEX 35 (+0,57%).

USA börsil on languses volatiilsusindeks VIX (-1,17%). Samas Dow käib tõusuteel (+0,2%).