Balti riikide inflatsioon oli mullu Euroopa Liidus üks kõrgemaid, lüües valusalt tavainimese rahakoti pihta. Kannatasid aga ka ettevõtted, kes pidid aina suurenevate kulude taustal tõstma töötajate palku.

Läti SEB panga ökonomist Dainis Gašpuitis usub, et sel aastal majanduse olukord teistes Balti riikides paraneb, kuid mitte Eestis. Põhjamaade ekspordist rohkem sõltuval Eestil sel aastal kiiret taastumist oodata ei ole, pigem kerget majanduslangust, ennustas ta Läti Delfile.

Aasta teises pooles peaks olukord siiski kõigis Balti riikides stabiliseeruma. „Palgakasv juba on inflatsioonist suurem ja ostujõud paraneb,“ selgitas ta. Kogu Euroopas on inflatsioon stabiliseerumas ning see viib ilmselt ka intressimäärade langetamiseni.

Inflatsioon ja intressimäärade tõus on oluliselt mõjutanud ka Balti aktsiaturgu, kus on suur roll väikeinvestoritel, kelle võimalused on viimase aastaga oluliselt kahanenud. Gašpuitise sõnul on just eestlased Baltikumi aktiivseimad investorid, mis tähendab, et nende käitumine mõjutab ebaproportsionaalselt kogu Balti turgu.

Ka aktsiaturgudele ennustab ta tõusu aasta teises pooles.

Gašpuitis lisas, et majandus on tema hinnangul kriisi põhjas juba ära käinud. Siit edasi saab tema sõnul ainult paremaks minna.