Tallinna börsi põhinimekirjas tõusis täna vaid kaks aktsiat: Tallink Grupp (+0,14%) ja Merko Ehitus (+0,12%). Miinuses oli kokku kümme aktsiat, enim langesid Nordecon (-2,03%), Pro Kapital Grupp (-1,04%) ja Arco Vara (-0,92%). Samas langes Tallinna börs tervikuna vaid napilt, 0,09%.

Enim kaubeldi LHV Groupi aktsiaga (käive 323 950 eurot), millele järgnesid Coop Pank (105 775 eurot) ja Enefit Green (73 996 eurot). Omapärasel kombel jäid kõik kolm aktsiat täna päeva kokkuvõttes paigale.

Mis veel toimus?

  • Coop Pank teenis veebruaris 2,6 miljonit eurot puhaskasumit, mida oli 4% vähem kui mullu samal ajal. „Makromajanduslik keskkond püsib jätkuvalt habras ja selles keskkonnas on tajuda ettevõtjate ettevaatlikkust investeeringute tegemisel, mistõttu on ka laenunõudlus üsna madal,“ sõnas Coop Panga finantsjuht Paavo Truu.

  • Oluliselt paremini läks aga LHV Groupil: pangandusgrupp teenis veebruaris ligi 13,6 miljonit eurot kasumit, mida oli 53% rohkem kui mullu samal ajal. Aastaga suurenesid nii tulud kui ka vähenesid kulud. Samuti jäi väiksemaks laenude allahindlused. Aasta esimese kahe kuu põhjal on puhaskasum 5,3 miljonit eurot finantsplaanist ees.

  • Eesti investeerimisplatvorm Change Group teatas, et suuromanik Ingmar Mattus otsustas esitada ettevõtte nõukogusse uued liikmekandidaadid, et viia ettevõte järgmisesse arenguetappi. Uuteks nõukogu liikmeteks on esitatud Aare-Laidar Laos, Jaanus Põder ning Chariton Christou. Nõukogust lahkuvad Roger Alan Crook ja Hans van der Noordaa.

Euroopas on börsid tõusuteel. Prantsuse indeks CAC 40 on tõusnud 0,4%, Saksa DAX 0,6%, Briti FTSE 100 1,1% ning Põhjamaade indeks OMX Nordic 40 1,2%. STOXX 600 indeksisse kuuluvatest suurettevõtetest on enim tõusnud Prantsuse jaekett Casino Guichard (+8,2%).

USA-s on börsid turu avanedes samuti rohelises. Dow Jones on esimese pooleteist tunni järel tõusnud 0,7%, S&P 500 1% ja Nasdaq Composite 1,3%. Sel nädalal avanevad USA börsid meie ajaarvestuses tund aega varem ehk kell 15.30, kuna USA-s keerati juba kella.

Üheks turgu enim mõjutavaks sündmuseks saab pidada värsket inflatsiooniraportit, kust selgus, et veebruaris oli aastane hinnatõus 3,2% ning alusinflatsioon 3,8%. Mõlemad näitajad olid 0,1% võrra kõrgemad kui oodati, mistõttu vähenes ka lootus, et mais võiks föderaalreserv intresse langetada. Kui eile hindasid finantsturud selle tõenäosuseks 18%, siis nüüdseks on see tõenäosus poole väiksem.

„Jällegi on majutuskulud peamiseks vaenlaseks. Kui ootus on, et sel aastal kodude hinnad kasvavad ning üürihinnad langevad, aga vaid aeglaselt, siis kauaoodatud majutuskulude langust ei paista lähiajal veel tulevat olukorda päästma,“ märkis ökonomist Robert Frick CNBC-le.

See aga pole täna pidurdanud USA börsi hoogu. S&P 500 indeksisse kuuluvatest aktsiatest on enim tõusnud Oracle (+11,4%), Nvidia (+4,9%) ja 3M Company (+4,5%).