Kui maikuus kirjutas Bloomberg enda infole toetudes, et Luminori ostmiseks on enda pakkumise teinud Venemaa sidemetega Ungari pank OTP, siis Balti riikide poliitikud on selle tehingu kartuses käinud tugevalt Poolas lobistamas ning ostjat otsimas.

Jaanuari alguses pöördus tehingut korraldav Londoni Citibank Poola suurima finantsettevõtte PZU poole, kes juba tegeleb Balti riikides kindlustusäriga läbi PZU Kindlustuse. Aasta algus ei olnud Poola väljaande sõnul sellisteks päringuteks siiski parim aeg, sest suuresti riigile kuuluvad PZUs toimusid juhatuses muutused. Näiteks PZU-le kuuluvas pangas Pekao SA ei ole need veel lõpule viidud.

Biznes24 sõnul on tehingu vastu ka tugevaid argumente. „PZU-l on juba kaks panka, lisaks Pekaole ka Alior, ning pangandus- ja kindlustuskonglomeraadid ei ole kuskil edukad olnud ja isegi aitasid kaasa finantskriisile. Lisaks on Luminor jaepank ja Pekao on suunatud ettevõtetele. Lõpuks, PZU-l puudub kogemus ülevõtmistes, viimane suur ülevõtmine toimus peaaegu 20 aastat tagasi,“ märkis väljaanne.

Väljaande Puls Biznesu andmetel lobistavad Balti riikide poliitikud, kes on mures Ungari panga sidemete pärast Kremliga, kõvasti Poola ostja kasuks. OTP tegutseb Venemaal endiselt 135 filiaalis, teenindades 2,5 miljonit klienti ning tegu on ühe suurima Vene riigieelarvet toetava Euroopa finantsasutusega. Loe pikemalt siit.

Luminori proovib väljaande sõnul osta ka kokku seitsmes Kesk- ja Ida-Euroopa riigis esindatud Austria pank Erste. Märtsis Luminori tegevjuhi ametist lahkunud Peter Bosek asub juuli alguses tööle just nimelt Erste Groupi tegevjuhina.

Luminor panga hind ei ole Poola väljaande sõnul madal - 120% raamatupidamislikust väärtusest. Esimese kvartali lõpu seisuga oli panga omakapital 1,84 miljardit eurot, kuid aprillis tegi Luminor 194 miljoni eurose dividendimakse. Seetõttu osundas Luminor oma kvartaliaruandes, et dividendimakset arvesse võttes (sh maksud maha) on panga omakapital 1,58 miljardit eurot. Seda arvesse võttes võiks panga müügihinnaks olla umbes 1,9 miljardit eurot.

Blackstone omab 80% Luminori pangast ning ülejäänud 20% kuulub Norra DNB pangale. Bloomberg kirjutas juba jaanuaris, et Blackstone’il on plaan oma osalus Luminori pangas ära müüa. Luminori kasum oli mullu 194,5 miljonit eurot.