Eelmisel nädalal käis väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister Kert Kingo selgitusi andmas riigikogu korruptsioonivastasele erikomisjonile tema nüüdseks endise poliitilise PR-nõuniku Viive Aasma väljaütlemiste kohta. Aasma, kes EAS-iga ise suhtekorraldushanke pärast kohut käib, süüdistas sotsiaalmeedia postituses EASi juhti korruptsiooni kinnimätsimises.

Erikomisjoni esimees, sotside liige Katri Raik (SDE) märkis riigikogu saadetud pressiteates, et minister Kingo kinnitas, et ta sai oma nõuniku sõnavõttudest teada alles erikomisjoni kirjast. "Nõuniku sõnavõtt oli aga toimunud kolm nädalat varem ja selline ajaline viivitus on kahetsusväärne," ütles Raik.

„Kingo märkis istungil, et poliitiline PR-nõunik lahkub töölt 18. oktoobril. See on sisuliselt hinnang tema nõuniku väljaütlemistele EASi ja selle juhi suhtes ajal, mil ise sama organisatsiooniga kohut käib."

Tegelikkuses sai aga minister oma nõuniku väljaütlemise kohta teada vahetult pärast Facebooki postituse ilmumist, st postituse tegemisele järgnenud hommikul kui Ärileht saatis kommentaaripalve nii Aasmale kui Kingole. Kingo jättis küll asja kommenteerimata, kuid Aasma saadetud vastuses - ehk kogu meilivahetuses - oli minister Kingo adressaadireal kaasatud. Seega - minister oli teemaga kursis.

See tähendab, et Kingo valetas jälle, seekord siis riigikogu erikomisjonile.

Miks oli Kingol vaja aga sellise asja kohta valetada ja ei saanud tunnistada, et kuulis Aasma kohatust postitusest juba vahetult pärast selle ilmumist?

Majandusministeeriumist kumab vastu kõrvulukustav vaikus - terve ministeeriumi pressiosakond pole Ärilehe lihtsale küsimusele kaks päeva reageerinud, niisamuti jäävad kõnedele-sõnumitele-kirjadele tummaks Kert Kingo ja tema lähim nõunik Hele Karilaid.

Kingo veiderdamine teemaks ka peaministril

Tänases infotunnis vastas peaminister Jüri Ratas riigikogu liikmete küsimustele, kus Jevgeni Ossinovski (SDE) päris Rattalt muuhulgas Kingo nõunikega seotud segaduste kohta. Teatavasti juhtus kummaline lugu ka Aasma kohale asuma pidanud Jakko Väliga, kelle puhul Kingo pole siiani otse välja öelnud, kas Väli pidi siis tema nõunikuks saama või mitte.

Ratas vastas Ossinovskile, et on kursis nii Välit kui Aasmat puudutava segadusega ning viitas ka käesolevale Ärilehe loole. "Nüüd, kui küsimus selles, kas minister on andnud valeinfot või poolikut infot riigikogule või valetanud, nagu te küsisite, siis ei, sel teemal ei ole mina temaga täna vestelnud. Aga loomulikult ma nägin täna ka järgnevat uudist, mis oli seotud ühe komisjoni ees esinemisega - nii et eks neid küsimusi ma kindlasti temaga lähiajal arutan," ütles Ratas.

Oma ametiaja alguses jäi Kingo vahele veel ühe veidra valega. Nimelt pidi ta IT-ministrina sõitma Jaapanisse G20 kohtumisele, aga vahele tulid "muud kohustused" ning teda asendas Jaapanis peaminister Ratas. Niisiis minister seda ei tunnistanudki, aga väidetavalt jättis ta Jaapanisse sõitmata samal ajal Eestis toimunud EKRE kongressi pärast, ise samal ajal keerutades, et G20 kohtumisel oodatigi "kõrgeimat esindatust" ja et kutse polnud isiklikult talle adresseeritud. Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium kinnitas, et kutse oli suunatud digiministrile kui ametiposti täitjale.