Tallinna börsiindeks langes täna LHV surve tõttu 0,22%. Riia börsiindeks kukkus 0,51%, kuid Vilniuse börsiindeks kerkis 0,26%.

Tallinna börsil kujunes päevaseks kauplemiskäibeks 1,87 miljonit eurot. Sellest suurima tüki andsid Enefit Green (659 000 eurot), LHV Group (372 000) ning Merko Ehitus 194 000 euroga.

Teist päeva järjest tegi suurt liikumist Nordeconi aktsia. Kui esmaspäeval kerkis aktsia rekordiliselt 12,9%, siis täna lisandus veel 9,29%. LHV maakler Aleksandr Mahnov tõdes, et tõusu taga paistavad olevat antud juhul väikeinvestorid. Loe pikemalt siit. Tugeva tõusu tegi täna ka Merko aktsia.

Tallinna börsil oli tõusjaid teisipäeval 20, langejaid 9 ning eilsel sulgemishinnal lõpetasid neli aktsiat.

Mis veel toimus?

  • Viimase ühe kuuga võimsalt kerkinud Tesla aktsia on jälle liiga kallis, hindas maailmakuulus finantsprofessor Aswath Damodaran. Kui tema hinnangul oleks aktsia õiglane väärtus ligi 130 dollarit, siis praeguseks on see kerkinud pea 200 dollari lähedale. Loe pikemalt siit.

  • LHV Group teatas täna neljanda kvartali ning täisaasta majandustulemustest. Kui neljanda kvartali puhaskasum kerkis aastavõrdluses ligi 26% 24,32 miljoni euroni, siis täisaasta kasum kerkis ligi 2% kuni 61,43 miljoni euroni. Kui LHV Pank teenis tänu kerkinud euriborile oluliselt kõrgemat kasumit, siis kahjumlikud olid LHV Varahaldus, LHV Kindlustus ning LHV UK Limited, mis kokku tõid grupile 13,5 miljonit eurot kahjumit. Vaata lähemalt siit. Aktsia reageeris tulemustele langusega ning lõpetas päeva 1,77% madalamal.

  • Varasemalt maailma ükssarvikutele massiivselt raha suunanud Jaapani SoftBank teatas, et mullu neljandas kvartalis teeniti kahjumit 5,9 miljardit dollarit. Riskantsete investeeringute jaoks loodud fondid Vision Fund ja Vision Fund 2 kaotasid ligi 5,8 miljardit dollarit. Et raskema olukorraga kohaneda, investeerisid kaks fondi kvartalis vaid 300 miljonit dollarit võrreldes mulluse 9,6 miljardi dollariga.

  • ChatGPT meeletu edu on pannud rallima ka Hiina tehisintellekti aktsiad. Kuigi ChatGPT ei ole Hiinas kättesaadav, pumpavad sealsed investorid raha kohalikesse AI-tehnoloogiaettevõtesse nagu Hanwang Technology, TRS Information Technology ja Cloudwalk Technology. CSI AI Industry Index, mis hõlmab sektori suuremaid ettevõtteid nagu iFlytek Co, on sel aastal tõusnud umbes 17%, ületades võrdlusindeksi CSI300 6% tõusu. Loe pikemalt siit.

Euroopa ja USA börs

Euroopa peamised börsid pole täna selget suunda leidnud. Regiooni laiapõhjaline Stoxx 600 aktsiaindeks on nulli lähedal ning Skandinaavia aktsiaid koondav OMX Nordic 40 on tõusnud 0,2%.

USA börsi avanedes olid kolm peamist indeksit miinuses. Dow Jones 0,33%, S&P 500 0,1%, kuid Nasdaq kerkis peatselt 0,1% plusspoolele. Kauplejad ootavad väljaande Bloombergi hinnangul peamiselt USA keskpanga kommentaare.

Bloombergile antud intervjuus nentis Atlanta Föderaalreservi president Raphael Bostic, et üle ootuste tugeva tööturu raporti tõttu peab keskpank intressitõsteid jätkama ning kergitama intresse potentsiaalselt kõrgemale kui varasemalt prognoositud.

Üks suur faktor, miks USA aktsiaturud peale oktoobrikuud rallima hakkasid, oli turu ootuste kinnistumine, et FEDi intressimäär jääb püsima 5% juurde, märkis Deutsche Banki Jim Reid.